My Bubba

Skandinavisch folkduo praat over nieuw album en andere muzikale zaken.

my bubba -®Kar+¦l+¡na Thorarensen

Op 15 april is het nieuwe album van het Scandinavische folkduo My Bubba verschenen. Big Bad Good is een rauw en intiem album geworden dat intuïtief en onbevangen klinkt. Een gesprek met My Larsdotter en Guðbjörg Tómasdóttir.

Door Anneke Ruys

Hoe zouden jullie Big Bad Good introduceren aan luisteraars die nog nooit van My Bubba gehoord hebben?

My: Het klinkt intiem en rauw en laat de delicate kwaliteit horen van een pas geschreven nummer. Onze stemmen zingen spontaan en zonder herhaling, terwijl de instrumenten dat eerlijke geluid op een eigen bescheiden wijze ondersteunen.

Guðbjörg: Het is het soort album wat je hard aanzet en er vervolgens met gesloten ogen naar luistert.

De nummers zijn op spontane wijze ontstaan in de studio van producer Shahzad Ismaily in Brooklyn. Hoe was het om enkel en alleen op gevoel muziek op te nemen?

B: Fantastisch. Helend. We kwamen daar zonder een enkele verwachting van de samenwerking of het resultaat. Dat resulteerde in een uiterst creatief proces.

G: Shahzad’s spirit en muzikaliteit zorgden ervoor dat we ons helemaal vrij konden voelen en onze creativiteit de vrije loop konden laten. Het enkel en alleen op gevoel werken is heel bevrijdend en bevredigend. We hadden het wel weken, al niet maanden met Shahzad in de studio kunnen volhouden.

Dit is jullie derde album. Heeft het enige connectie met de twee vorige?

G: Het is zeker het vervolg van onze muzikale reis.

M: Ons eerste album How It’s Done In Italy is ontstaan toen we pas met muziek en touren waren begonnen. Dat was in 2010 en de plaat geeft een perfect beeld van de muzikale onschuldigheid en naïviteit die toen bij onze jeugd hoorde. We toerden veel en onze muzikale passie groeide. Toen we de opvolger Goes Abroader (2012) maakten hadden we duidelijk in ons hoofd welke kant we met onze muziek op wilden. Big Bad Good daarentegen is geboren uit pure spontaniteit. De muzikale magie die er tussen ons twee en producer Shahzad Ismaily ontstond tijdens het opnameproces was heel bijzonder.

press pic print ©Johan Rosenmunthe

(foto: Johan Rosenmunthe)

Jullie zijn afkomstig uit Zweden en Ijsland en ontmoetten elkaar bijna toevallig in Ijsland. Wat deed jullie besluiten om samen muziek te maken?

G: De dag nadat ik naar My’s flat verhuisde na de advertentie die ze plaatste voor een kamergenoot, hoorde ik haar zingen tijdens het afwassen. Ik vroeg haar of ze samen met mij een nummer wilde zingen wat ik aan het schrijven was. Zelf maak ik van jongs af aan al muziek met mijn vrienden, maar voor My was dat nieuw. Er was meteen een muzikale connectie tussen ons en we hebben heel wat tijd doorgebracht met liedjes zingen op haar bank.

Op wat voor manier inspireren jullie elkaar?

M: Bubba is erg gedreven en ambitieus, dat inspireert mij. Het is krachtig. Als ik haar kracht niet zou hebben ervaren dan zong ik vast nog steeds tijdens de afwas.

G: My inspireert mij om rustiger aan te doen, dieper in mezelf te graven en te genieten.

Is muziek een emotionele uitlaatklep voor jullie?

Allebei: Zeker weten!

Wat is de mooiste kant van het muzikantenbestaan en wat is de grootste uitdaging?

G: Het beste deel is om te ervaren hoeveel deuren er opengaan voor onze muziek. Daarnaast al de mensen die je ontmoet en de plekken die je bezoekt. En muziek maken met anderen…dat is zo’n mooi onderdeel van het leven.

M: De grootste uitdaging is het opbouwen van je carrière. Maar daarnaast ook je gewone leven leiden, een thuis hebben, je familie, stabiliteit.

G: En omgaan met alle jetlags.

Jullie traden eerder in Nederland met Damien Rice op. Hoe kijken jullie terug op dat concert in Carre?

G: Het was een bijzonder optreden. Het is ook opgenomen door 3 voor 12. Dan kan iedereen die erbij was het nooit meer vergeten.

http://3voor12.vpro.nl/luisterpaal/playerpage.WO_VPRO_687986.html

Wat hopen jullie met je muziek te bereiken?

M: Muziek kan rust geven en helen. Het kan ons in veel verschillende tinten en kleuren doen denken en voelen. Het voelt belangrijk om dat met anderen te delen. Om een gevoel te verspreiden dat ondanks alles dingen uiteindelijk goed komen.

G: We leren heel erg veel van de reizen en ervaringen die we als muzikanten beleven. We hopen daar zeker een beetje van in onze muziek terug te laten komen. Zodat we onderweg een soort van positieve spiraal kunnen creëren….

Luister naar My Bubba:

My Bubba is op 7 mei live te zien in de Vondelkerk in Amsterdam en 8 mei in Molen de Ster (i.s.m. EKKO) in Utrecht.

www.mybubba.com