Ruth B

Interview met de Canadese zangeres Ruth B.

Ruth B 3 copy

De carrière van de 20-jarige Ruth B nam een grote vlucht sinds de release van haar liedje Lost Boy. Een filmpje van zes seconden van op Vine werd gevolgd door meer dan 84.000 likes. Bij ons kreeg ze een platina plaat voor 3,5 miljoen streams van het liedje. Hoog tijd voor een gesprek met de talentvolle Canadese zangeres die prachtige, breekbare liedjes maakt waarbij ze zichzelf begeleidt op de piano.

Door Anneke Ruys

Op de ochtend dat de interviews plaatsvinden heeft Ruth B (Ruth Berhe) net het goede nieuws van de Nederlandse platina plaat te horen gekregen. Ze is voor de eerste keer in ons land en kan het nog nauwelijks geloven. “Incredible! Ik moet het nog aan mijn moeder vertellen. Dat ga ik straks doen, want vanwege het tijdsverschill is het nog veel te vroeg. Ze gaat vast huilen als ze dit goede nieuws hoort! Mam leeft altijd zo mee met alles wat ik meemaak. Meestal vergezelt ze mij naar mijn optredens en tv-optredens. Nu moest ik het even alleen doen. Alle verhalen krijgt ze later te horen”aldus de Canadese zangeres met Ethiopisch-Eritrese roots. Alhoewel geboren in Canada draagt ze haar afkomst vol trots met zich mee. “Mijn roots zijn heel belangrijk voor me. Ik ben trots op mijn familie en onze cultuur. Als ik kan reis ik naar Ethiopie, waar ik famile en vrienden heb. Thuis spreken we de taal en luisteren naar Ethiopische muziek. Ik vind het heel belangrijk dat mijn cultuur altijd een onderdeel van mijn leven blijft “.

Ruth B 4

Inspiratie

Het leven lacht de jonge zangeres toe. Sinds het moment dat een kort stukje van haar nummer Lost Boy op Vine – een app waarin je korte video’s kunt uploaden – zette zorgt ze voor een explosie van volgers. Haar fans zorgden ervoor dat het hele nummer werd opgenomen en ze een contract bij Columbia Records in de wacht sleepte. Op dat moment had ze al een aantal liedjes klaar. “Ik schrijf van jongs af aan al korte verhalen en gedichten. Vorig jaar ben ik ook met het schrijven van songteksten begonnen. Schrijven is bijna therapeutisch voor me. Alles wat ik meemaak dat stop ik in mijn liedjes. Mijn persoonlijke verhalen, maar ook laat ik me inspireren door wat andere mensen meemaken. Elke dag maak wel iets mee wat me raakt en inspireert”.

Ruth B

Puur

Waar gaat het liedje Lost Boy eigenlijk over? “Ik zing over de droomwereld van Peter Pan en Neverland. Mooie plekken waar kinderen heen kunnen gaan en er een familie te vinden en nooit volwassen worden. Maar eigenlijk gaat het over het op zoek gaan naar je eigen wereld waarin jij je thuisvoelt, zonder de invloed van anderen”. De wereld van Ruth B. is door haar succes opeens in een stroomversnelling geraakt. Wat doet ze om dat leven in goede banen te leiden? “Ik waak ervoor dat het succes niet met me op de loop gaat. Mijn motto is stay true to yourself. Ik wil alleen die muziek maken die me na aan het hart ligt. Ik hou van pure soul en singer-songwriter muziek. Mijn favoriete artiesten zijn Ed Sheeran, The Beatles, Stevie Wonder, Carole King, Taylor Swift en Alicia Keys. Allemaal mensen die iets te zeggen hebben met huin liedjes. Toen ik werd ontdekt had ik de keuze uit zes verschillende labels. Columbia geeft me alle vrijheid om een album te maken zoals ik dat zelf wil en dat voelt heel goed”.

Ruth B 2

Voordat Ruth B later dit jaar haar debuutalbum uit brengt heeft ze eerst een EP gemaakt met als titel The Intro. “Er staan vier zelf geschreven songs op, waaronder natuurlijk Lost Boy. Hiermee laat ik de mensen eerst kennis maken met mijn muziek. De komende tijd leg ik de laatste hand aan mijn debuutplaat. Wanneer die uitkomt? Dat weet ik nog niet precies. Hou mijn https://www.facebook.com/RuthBMusic/ goed in de gaten voor het laatste nieuws! “

Luister hier naar Lost Boy

https://www.youtube.com/watch?v=-3m_V1XNPxA