Sharon Robinson

Singer-songwriter terug naar Nederland voor concert in Nieuwe Kerk Den Haag.

sharonrobinson

Ze is al decennia lang de muzikale steun en toeverlaat van de legendarische Canadese singer-songwriter Leonard Cohen, zowel op het podium als achter de schermen. Maar de Amerikaanse staat ook heel stevig op haar eigen benen. In het kader van haar geprezen tweede soloalbum ‘Caffeine’ toert de zangeres met de soulvolle stem dit najaar door Europa. Op zondag 11 september is Sharon Robinson in De Nieuwe Kerk in Den Haag.

Robinson is een grote naam in de muziekwereld. Ze is behalve protegé van Leonard Cohen een veelgevraagd producer en schreef voor artiesten als Diana Ross, Don Henley, Rufus Wainwright en The Temptations. Voor het nummer ‘New Attitude’, gezongen door Patty Labelle, werd ze bekroond met een Grammy Award. Wie op zestienjarige leeftijd een demo mag opnemen met de befaamde begeleidingsband Jazz Crusaders, is ook geen doorsnee zangtalent. Toch duurt het even voordat Robinson via allerlei omwegen haar voorbestemde pad vindt in de muziekwereld. Ze toert lang rond met een band als achtergrondzangeres, pakt vervolgens een studie op aan de befaamde California Institute of the Arts en keert daarna weer terug in het vak als zangeres/danseres in een Las Vegas revue.

De onvergelijkbare Sharon Robinson
Een bonte weg die haar uiteindelijk eind jaren zeventig bij Leonard Cohen brengt. De in San Francisco geboren vocaliste gaat tweemaal mee op wereldtournee en sindsdien werkt het tweetal op alle gebieden samen. Robinson schreef onder meer mee en produceerde het album Ten New Songs (2001) en Cohen leverde teksten voor Robinsons geprezen debuut Everybody Knows (2008). Tijdens de ‘Leonard Cohen Tour’ (2008-2010) en de ‘Old Ideas World Tour’ (2012-2013) wordt Robinson door de meester elke avond meermaals in de bloemetjes gezet. De introductie “on vocals, co-writer of ‘Everybody Knows’, ‘In My secret life’, ‘Waiting for the Miracle’, ‘Alexandra Leaving’ … so many tunes I am privileged to sing … my collaborator, the incomparable Sharon Robinson” klinkt velen als muziek in de oren.

Terug naar Nederland
In 2015 treedt Sharon Robinson op voor een uitverkocht People’s Place in Amsterdam. In het najaar zou ze terugkeren, maar moest op het laatste moment haar Europese concerten afzeggen. Na een benodigde tijd van rust gaat de in 1958 geboren zangeres opnieuw op tournee langs theaters in Scandinavië, Duitsland, Engeland, Ierland, België, Tjechië en Frankrijk.

“It’s hard to think of any contemporary artist who radiates such effortless cool and dignity.” aldus Daily Mirror in haar viersterrenbeoordeling over Caffeine. Voor degene die van ‘late night music’ houden is deze ‘intimate evening with Sharon Robinson’ een must-do.