Max Jury

Singer-songwriter vertelt over zijn debuutalbum en songteksten.

Max Press010

Op vrijdag 3 juni verschijnt het gelijknamige debuutalbum van de Amerikaanse singer-songwriter Max Jury. De nummers van Max Jury zijn met groot gevoel voor detail gecreëerd en bitterzoet, romantisch en vooral hoopvol van toon.

Paradiso over Max Jury: “de ‘missing link’ tussen Gram Parsons, George Harrison en… James Blake. Een wonderlijke combinatie. Het 21-jarige wonderkind heeft soul in zich, maar als je opgroeit tussen de popmuziek van nu, is een mix van die twee natuurlijk onvermijdelijk. Max Jury boetseert prachtige, tijdloze en volwassen soul-pop nummers”. Een gesprek met deze veelbelovende nieuwkomer.

Wat wil je kwijt over je gelijknamige debuutalbum?

Ik ben er in New York City in de Electric Lady Studios aan begonnen en heb het in de berghut van een goede vriend in de bossen van Chapel Hill, North Carolina afgerond. Ik heb er in totaal een maand aan gewerkt en ik heb erg genoten tijdens het opnameproces. De songs zijn autobiografisch en geven een goed beeld van de laatste twee jaar van mijn leven. Ik wilde de piano ballad stijl die mensen van me kennen aanvullen met wat funkier geluid. Ik hoop dat mensen het mooi vinden.

Je wordt vaak omschreven als de missing link tussen Gram Parsons, George Harrison and James Blake. Wat vind je daarvan?

Het is natuurlijk erg vleiend om in een adem genoemd worden met deze artiesten die ik erg bewonder. Toch wil ik ook graag mijn eigen plek in de muziekwereld veroveren.

Hoe zou je je muziek aan nieuwe luisteraars omschrijven?

Eerlijke, pure soulmuziek met uitstapjes naar pop en country.

Max Press011

Je staat binnenkort in Paradiso, Amsterdam en ook op het 7 Layers Festival. Ben je hier eerder geweest en zo ja wat vind je van onze hoofdstad en het publiek?

Ik ben inderdaad eerder in Amsterdam geweest. De mensen bij jullie zijn ZO aardig en respectvol. Het is zo anders dan het publiek in UK en USA. Ook vind ik Amsterdam een hele mooie stad met zijn grachten, zijn architectuur, alles…

Je komt uit Des Moines, USA. Hoe was je leven in Iowa?

Het was fantastisch om in Iowa op te groeien. De mensen zijn erg vriendelijk en onderdanig en er heerst een bepaalde kalmte waarvan ik heb geleerd te houden. Het is nog down to earth en er heerst een bijzondere rust. Toch is er een interessante kunnst en muziek scene. Mijn familie en beste vrienden wonen er nog en ik voel me altijd fijn als ik de kans heb om naar huis te gaan.

Wanneer besloot je om naar Londen te verhuizen?

Dat was afgelopen februari. Ik was zo vaak in Europa dat het nodig was om een tijdelijke thuisbasis te creeeren. Het is zeker anders dan Des Moines maar ik heb veel vrienden gemaakt en hou veel van mijn bescheiden stek in Hackney.

Je staat bekend als ‘rusteloos’en iemand die graag nieuwe plaatsen bezoekt. Wat is je meest favoriete plek tot nu toe?

Ik ben gek op Parijs. Mijn manager woont daar en kent alle mooie plekjes. De Fransen hebben mijn muziek echt omarmd en staan achter alles wat ik doe. Daarom is het iedere keer weer bijzonder om erheen te gaan. En dan heb ik het nog niet eens over de mooie vrouwen en het eten daar…!

Je teksten zijn autobiografisch. Welke gebeurtenissen in je leven hebben de songs die je schrijft beinvloed?

Om eerlijk te zijn: vooral relaties. Ik weet dat dat misschien doorsnee klinkt maar dat is datgene wat in mijn gedachten is. Het liefdesliedje is geen nieuw concept maar ik hoop toch dat dit album een fris en interessant perspectief biedt voor de hartenbrekers songs.

Beluister de eerste single Home hier:

https://www.youtube.com/watch?v=PNspOjll0AM

Zaterdag 21 mei speelt Max Jury in Paradiso in Amsterdam. Op zaterdag 17 september komt hij terug naar Amsterdam voor het 7 Layers Festival.

www.maxjury.com