Profuna Ocean

Profuna Ocean Onnederlands (en) spannend *****

cover-profuna-ocean-in-vacuum

Via via werd ik gewezen op het bestaan van een Nederlandse band, Profuna Ocean. Nu ben ik niet snel te verrassen. Wat progrock aan gaat was het laatste toch wel Porcupine Tree, en helaas bestaat die band niet meer. Maar Steven Wilson maakt inmiddels zulke prachtmuziek dat afgevraagd moet worden of het nog langer een gemis is..
Ne de nodige draaibeurten van het in januari verschenen tweede album van Profuna Ocean, ‘In vacuum’ kan ik alleen maar beamen dat deze groep een asbolute aanwinst is aan het progrock firmament. Een Nederlandse loot nog wel – onnederlands in zijn geluid, instrumentatie en sfeer.
Zo de referenties aan Pocupine Tree en Steven Wilson er al zijn, zijn deze vooral te linken naar het type drumwerk en de epische instrumentatie in nummers die in drie gevallen langer dan tien minuten klokken en geen seconde vervelen. Zanger Raoul Potters heeft wel wat weg van de rustige broer van James Hetfield en dat bedoel ik niet denigrerend. En ja op een nummer als Beautiful Sunrise mag wat mij betreft Steven Wilson jaloers zijn. Speelt Steven Wilson niet stiekem op dit nummer ?

Hier speelt een band die echt iets toe wil voegen en onthouden wil worden. Van mij mogen ze. Uw recensent is alvast om. Iedere rechtgeaarde liefhebber van progrock kan, nee moet dit album blind aanschaffen. Emoties strijden om elkaar en alles komt langs. Geen nummer is hetzelfde. Variëteit een 10.
Treed deze band voor € 7,50 op ?
Ja, u leest het goed. Ga gezwind die tickets kopen en laat u vervoeren door deze verrassing van 2016 !
Ach ja.. Pink Floyd stond ook in de Houtrust hallen, herinnert u zich nog ?

Thomas Kamphuis

Live te horen:
MUSICON, Den Haag Progcity festival. http://www.progcity.nl/

Album te koop op de website:

http://www.profuna-ocean.com/

Teaser In Vacuum: