Parkpop 2016

Nederlands grootste gratis popfestival beleeft goed bezochte 36e editie.

m_m_2H0A3644

De 36ste editie van Parkpop gaat de boeken in als uiterst succesvol. Terwijl op vele plaatsen in het land de regen met bakken uit de hemel kwam bleef dit tafereel het Parkpop Festival in Den Haag gespaard. Het festival mocht in het Haagse Zuiderpark zelfs meer bezoekers dan vorig jaar verwelkomen. Ruim 278.000 bezoekers zijn zondag naar het het Haagse Zuiderpark gekomen voor het gratis popfestival.

De succesformule van Parkpop beleefde dit jaar alweer haar 36ste editie. Dat gebeurde met een overwegend zonnige dag en geen druppel regen. Enig minpuntje was het modderige veld waar mensen niet zoals altijd het geval is een middagje lekker in de zon konden liggen. Toch mocht dat de pret niet drukken en was de sfeer op het familiefestival gemoedelijk en goed.

Hele grote namen stonden er niet op Parkpop dit jaar. Toch was er genoeg te beleven voor jong en oud. Parkpop karakteriseert zich door het aanbod van de meest uiteenlopende stijlen. Van pop tot rock, van latin tot hiphop en alles wat daartussen zit.

m_m_2H0A3153

Op de hoofdpodia stonden onder meer Billy Ocean, De Kraaien, Jett Rebel, K’s Choice en Typhoon. Zoals altijd waren ook drie kleinere podia met hiphopacts, Haagse artiesten en de winnaars van Haagse talentenjachten.

Op de Jupiler Stage begint de middag met een Haags feestje. De Haagse rapgroep De Kraaien zijn alom geprezen om hun liveact. Er gebeurt van alles op het podium van de Haagse band die met ‘Ik Vind Je lekker’, ‘Pechvogel’en ‘Dat Gepijpzeik’ een grote schare fans achter zich wist te krijgen. Gastmuzikanten, wulpse dames en veel interactie met het publiek zorgen voor een groot succes.

Ook Typhoon weet een wervelend feestje neer te zetten op de Parkpop Stage. De Zwolse rapper is dan ook een echt podiumbeest. Een ware genieter die zijn muziek met veel passie serveert. Dat laat hij ook op Parkpop zien aan het publiek. Samen met zijn Titanenband is Typhoon al bij voorbaat een succes in het Haagse Zuiderpark.

m_m_2H0A2663

K’s Choice (foto) staat op herhaling op Parkpop. Ook vorig jaar stonden zij op het festival en zangeres Sarah Bettens memoreert daaraan. Ze vindt het een eer dat zij en haar band wederom gevraagd zijn op het festival waar ze het in 2016 zo naar hun zin hadden. De band rockt als vanouds en trekt ook veel publiek.

Op Parkpop Stage is een formatie aangetreden die misschien wel de verrassing van het festival is. Reverend Peyton’s Big Damn Band uit het zuiden van de VS gooit pompende ritmes met een oer Amerikaans geluid het publiek in. Dit is swingende countryblues die met passie gespeeld wordt en waar je niet stil bij kan blijven staan. Het speelplezier straalt af van het gedreven trio dat met enkel een gitaar, een drum en een wasbord de mooiste muziek tevoorschijn tovert. Reverend Peyton, zijn vrouw Breezy Peyton en broer Jayme Peyton veroveren het publiek dat waarschijnlijk eerder nooit van hen gehoord heeft.

m_3A4A6483

Op hetzelfde podium staat een uurtje later Marky Ramone (foto), de aanjager van een van de meest legendarische bands ooit, The Ramones. Samen met zijn nieuwe band Blitzkrieg lijkt Ramone een geheel nieuw leven te zijn begonnen. Samen met zijn jonge muzikanten zet hij een krachtig optreden neer wat de tijden van The Ramones doen herleven. Dat kan best kloppen want de formatie laat alle grote hits van diezelfde band de revue passeren. Het publiek geniet met volle teugen en gaat helemaal uit zijn dak.

John Coffey bereikt een vergelijkbaar hoogtepunt op het Jupiter Stage. Met muziek die soms uiterst dynamisch is en dan weer rustig en melodisch neemt de band het publiek mee op een een lange, experimentele trip. Soms wordt er geheadbangd of pogingen tot stagediven, dan wordt er weer rustig geluisterd. Verrassend is de mix van muziekstijlen allemaal wel.

Op Parkpop Stage is Jett Rebel (foto) de afsluitende act. Laat het aan de Haagse Rebel maar over om het festival op waardige wijze af te sluiten. Als een stuiterbal beweegt hij zich over het podium. Bij een optreden van Jett Rebel hoeft niemand zich te vervelen want er gebeurt van alles op de stage. De flamboyante rockster zet ook op Parkpop een wervelend, tevens emotioneel optreden neer vol rock, funk en meer en met vooral veel gitaar.

m_m_2H0A3450

Aan Billy Ocean de dankbare taak om het festival officieel af te sluiten. Dat doet de soulster met een programma waar al zijn grote hits geserveerd worden. When the going gets tough, the tough gets going zingt de nu 66 jaar oude Ocean die nog kan swingen als de beste. Het wervelen gaat hem minder goed af maar de stem is nog steeds intact. Het oudere publiek kent de liedjes van Billy Ocean natuurlijk uit het hoofd en zingt die luidkeels mee. Een mooi einde van de 36ste Parkpop editie.

Verslag: Anneke Ruys

Fotografie: Angela van Tol-Largaespada