Larry Graham & Graham Central Station

Funk koning verovert North Sea Jazz Club.

m_3A4A8733b

Larry Graham & Graham Central Station gaven gisteren een spetterend funk concert in de Amsterdamse North Sea Jazz Club. Dat optreden was in het kader van de Summer Sessions All Stars concerten.

Het optreden kwam heel goed tot zijn recht in de intieme Amsterdamse jazzclub. Graham en zijn spetterende band genoten net zoveel als het publiek, waaronder veel fans van het eerste uur.

Larry Graham is een funkateer van het zuiverste soort. Bij Sly & the Family Stone in de band werd de pompende funkbas zijn handelsmerk en definieerde hij eigenhandig de funksound van de jaren zeventig. Met zijn slap bass techniek beïnvloedde hij bassisten als Bootsy Collins, Victor Wooten, Stanley Clarke en Marcus Miller.

Na zijn werk met Sly begon Larry zijn eigen band: Graham Central Station (voorheen Hot Chocolate). Hierin werd de funk-fundatie van Sly aangevuld met soul en zelfs bluesinvloeden. Het leverde de groep een Grammy-nominatie op.

Op het Amsterdamse podium gaan de virtuoze bassist en zijn gevolg helemaal los tijdens een meeslepend optreden wat ook een soort ode is aan the one & only Prince. Graham was een grote vriend van de man uit Minneapolis en zegt zijn geliefde brother nog steeds erg te missen. Wanneer hij Purple Rain inzet en het publiek hem daarbij begeleid is Larry Graham emotioneel. Hij prijst de fans en de intieme locatie. Het beroemde Prince-nummer wordt gevolgd door een andere famous Prince-song 1999 waarop het publiek wederom helemaal los gaat.

De show wordt afgesloten met  het Sly & The Family Stone-nummer Higher: een wervelende afsluiter van een mooi optreden.

Verslag: Anneke Ruys

Fotografie: Loes van der Kraats en Anneke Ruys