Lavina Meijer

Nieuw album van harpiste brengt ode aan Philip Glass.

Glass

‘The Glass Effect’ is de titel van het nieuwe album van harpiste Lavinia Meijer, waarmee ze een ode brengt aan de iconische componist Philip Glass. Volgend jaar wordt de Amerikaanse componist 80 jaar, voor Lavinia een mooie gelegenheid om nieuw bewerkte muziek van haar grote inspirator uit te brengen. Het dubbelalbum ‘The Glass Effect’ zal uitkomen op 4 november via Sony Classical.

Haar eerste ontmoeting met Philip Glass in 2011 (Melkweg Amsterdam) markeerde het begin van een bijzondere muzikale vriendschap. Haar album Glass: Metamorposis/The Hours behaalde binnen een half jaar de platina-status. In de tussentijd hebben Philip Glass en Lavinia Meijer elkaar diverse malen ontmoet, om samen te werken aan muziek en het podium te delen. Zo trad Lavinia recentelijk met Philip Glass op in Carnegie Hall New York, tezamen met andere grootheden als Iggy Pop.

Nu vijf jaar later komt ze met nieuwe bewerkingen van hem: Het indrukwekkende thema uit Koyaanisqatsi en een selectie van zijn Etudes; muzikale diagrammmen van waar zijn muzikale gedachtes zich gedurende 20 jaar bevonden. Daarnaast verbindt Lavinia zijn muziek met andere toonaangevende componisten, zoals Nico Muhly, Bryce Dessner, Olafur Arnalds en Nils Frahm. Zij zijn allen beïnvloed door Glass’s muziek. De Etudes belichamen Glass’s eigen behoefte om zijn muzikale taal door te geven aan anderen en dit onderstreept Lavinia ook met een eigen bewerking van het thema uit Koyaanisqatsi. Ze maakte een electronische remix van dat thema, in samenwerking met sound designer Arthur Antoine, met wie ze vorig jaar in Carré stond.

Lavinia Meijer: ‘De invloed van Glass’s muziek op de muziekwereld is van ongekende grootheid en dat belichaamt ‘The Glass Effect’.

Music Without Words Philip Glass avond
Op zaterdag 20 augustus staan de twee weer samen op het podium tijdens de Music Without Words Philip Glass avond in de Stadsschouwburg in Amsterdam.