China Crisis

Pioniers van de Britse new wave pakken LuxorLive in.

m_6a

Veel bandjes van nu zijn vaak beïnvloed door de muziek uit de jaren tachtig. Vooral de geraffineerde pop en new wave-sound is een grote bron van inspiratie. En een van die invloedrijke typische jarentachtigbandjes is China Crisis. Deze Britse new wave-formatie scoorde midden jaren tachtig enkele hits met Wishful Thinking, Black Man Ray en King In A Catholic Style.

Het veelgeprezen album Working With Fire And Steel uit 1983 staat bij menig muziekliefhebber in de platenkast. Anno 2016 timmert China Crisis nog steeds aan de weg, sterker nog afgelopen jaar bracht de band voor het eerst sinds 20 jaar weer een nieuw studio-album uit. En dat album met de titel Autumn In The Neighbourhood is een mooie mix van de eerste platen van China Crisis, het latere verfijnde werk van de band en enkele verrassende nieuwe ingrediënten.

China Crisis werd in 1979 opgericht door Gary Daly (zang/toetsen) en Eddie Lundon (gitaar). Na enkele jaren zoeken vonden ze hun eigen sound, die zich laat omschrijven als neo-romantische new wave met invloeden van rock, jazz en synthpop. Na enkele kleine hitjes als Christian en Tragedy And Mystery volgde in 1984 de grote doorbraak in Engeland en Europa met de hitsingle Wishful Thinking.

Op vrijdag 23 september speelde de band in LuxorLive. @LuxorLive

Fotografie: Rob Herstel Herstelfotografie