Nynke Laverman

Een muzikale ode aan de kunst van het wachten.

m_gbw_1907

Nynke Laverman stond met WACHTER gisteren in de Nieuwe Kerk in Den Haag. Een locatie die met haar optimale akoestiek perfect geschikt is voor deze bijzondere muziektheatervoorstelling.

Van heinde en verre zijn de mensen naar Den Haag gekomen. Verschillende bezoekers zijn zelfs helemaal uit Friesland naar de Hofstad gekomen voor het concert van de Friese Nynke Laverman.

Je zou kunnen zeggen: leven is wachten. Maar je kunt ook zeggen: wachten is leven. Het meest recente album en de muziektheatervoorstelling gaan over de kunst van het wachten. Niet het wachten op de bus of het wachten op je beurt bij de bakker, maar het vooralsnog niet reageren, het vooralsnog niet ingrijpen. Wachten als levenshouding, met de natuur als voorbeeld.

Altijd is er de drang naar vernieuwing. Met dit album zoekt Nynke meer dan ooit de muziek in de taal zelf. De opener is een zeven minutenlang gesproken gedicht waarin ze zich via de klank van haar moedertaal, het Fries, laat leiden naar de inhoud. Een intense ode aan de bosuil, toonbeeld van geduld en waakzaamheid, die op het juiste moment zijn krachten weet te bundelen en in actie komt. Een ware wachter. Vervolgens ontvouwt zich in de songs een wereld waarin ze de zoektocht naar eenheid bezingt; eenheid van man en vrouw, van mens en natuur, van leven en dood. Nynke Laverman schreef en produceerde het album ‘Wachter’ samen met haar man Sytze Pruiksma, wat een rauw en beatgericht geluid heeft opgeleverd, met een hoofdrol voor de cello.

Op 14 oktober gaf Nynke Laverman een concert in de sfeervolle ambiance van de Nieuwe Kerk. Op het podium werd Nynke bijgestaan door Sytze Pruiksma (piano, slagwerk & elektronica) en celliste Geneviève Verhage. Een intieme voorstelling waarin muziek, voordracht en vertelling samenkomen. Van groot belang tijdens deze voorstelling is het beweegbare decor: een kruising tussen een bosuil en een boom.

In een muisstille zaal wordt ‘Wachter’gepresenteerd: een uur en een kwartier lang (of kort) zonder applaus noch pauze. Bezwerende zang in combinatie met meeslepende muziek. Het levert een magische voorstelling op waar je nog lang aan terugdenkt.

Door: Anneke Ruys

Fotografie: Loes van der Kraats