Crossing Border Vrijdag 4 november 2016

Gerenommeerd muziek- en literatuurfestival barst los in Den Haag.

m_m_2h0a0815b

Dit weekend is Den Haag geheel in de ban van Crossing Border, het muziek- en literatuurfestival. In Paard van Troje en de nabije omgeving daarvan treden vele fascinerende acts op. Op Crossing Border staat altijd met veel visie en expertise uitgezochte kwaliteit. De organisatie is uitermate kritisch wat betreft de artiesten die daar staan. Daarom is het een avontuurlijk festival waar je vele, nieuwe maar ook gevestigde talenten kunt ontdekken.

Op dag 1, vrijdag 4 november stonden op Crossing Border onder meer de volgende namen: Emiliana Torrini And The Colorist, Michael Franti, Lisa Hannigan, John Paul White, Xenia Rubios, Tourist LeMC, Christophe Vekeman & Stef Heeren en Noura Mint Seymali.

m_m_2h0a0848

Sara Neufeld in Heatbeat Hotel

De Canadese Sarah Neufeld hoopte te imponeren met haar virtuoze vioolspel. Net zoals ze dat speelde bij Arcade Fire. Het optreden wist helaas niet tot het einde te boeien waardoor verschillende bezoekers voortijdig de zaal verlieten. (foto: Angela van Tol-Largaespada)
m_m_2h0a0818

Emiliana Torrini And The Colorist in Little Raven

Het eerste optreden in de Grote Zaal van Paard van Troje daarentegen wist wel van begin tot eind de aanwezigen te boeien. De Ijslandse met Italiaans bloed Emiliana Torrini trad samen op met het Belgische orkest The Colorist. Torrini voelt zich als een vis in het water in The Grote Zaal van Paard van Troje en levert een indrukwekkend optreden af met zowel intieme als uitbundigere liedjes. (foto: Angela van Tol-Largaespada)

m_m_2h0a0862

John Paul White in de Lutherse Kerk

Het optreden van Civil Wars-zanger John Paul White imponeert van begin tot eind. Zijn dromerige folkklanken zorgen voor een muisstille kerk. Sfeervol en mooi is optreden waarin vele genietmomentjes voorbijkomen. White roemt verschillende malen de locatie waar hij staat en geniet van de sfeer en het enthousiasme dat door het veelvuldig klappende publiek tentoongesteld wordt. (foto: Angela van Tol-Largaespada)
m_m_2h0a0957n

Nouri Mint Seymali in Little Raven

Desert bluesster Nouri Mint Seymali uit Mauritius levert een heel bijzonder optreden af. Zichzelf begeleidend op ardine, een negensnarige harp die volgens de traditie alleen door vrouwen bespeeld wordt, mixt de Mauritaniaanse het oorspronkelijk geluid van haar vaderland met moderne invloeden. Het optreden is opzwepend en gedreven en weet de aanwezigen diep te raken. (foto: Angela van Tol-Largaespada)

m_m_2h0a0999k

Tourist LeMC in The Raven

De Antwerpse hiphoptroubadour Tourist LeMC weet moeiteloos de Grote Zaal van Paard van Troje te vullen. Na verschillende Nederlandse tv-optredens heeft hij naam weten te maken. Het publiek geniet met volle teugen van een optreden dat nergens teleurstelt. Een hoogtepunt van Dag 1 van Crossing Border (foto Angela van Tol-Largaespada)

Xenia Rubinos in Het Koorenhuis

m_3a4a0956

De Amerikaanse Xenia Rubios is niet in een hokje te plaatsen. Haar optreden is gekruid met funk, soul en rap maar ook weer heel eigen. Het Koorenhuis is gevuld met vooral jonge nieuwsgierigen die Rubinos graag live aan het werk willen zien. De zangeres met de soulvolle stem, afkomstig uit Brooklyn komt, ziet en overwint en laat een onvergetelijke indruk achter. (foto: Anneke Ruys)

m_3a4a1002

Lisa Hannigan in Lutherse Kerk

De Ierse zangeres Lisa Hannigan werkte eerder met Damien Rice, maar overtuigt misschien nog meer als solozangeres. Met haar prachtige, zuivere stem weet ze de tot de laatste plaats bezette Lutherse Kerk volledig in te pakken en te vervoeren met veel gedrevenheid en passie. Dit optreden – tevens ook het laatste in de tour van Hannigan – is ook weer een absoluut hoogtepunt van de eerste Crossing Border dag (foto: Anneke Ruys)

m_3a4a1043

Michael Franti in The Raven

Michael Franti is met zijn zomerse pop, roots reggae, dancehall en elektronische klanken de juiste man om de optredens van dag 1 in The Raven af te sluiten. Dat doet hij met op het eerste gehoor vrolijke liedjes met een sterke onderliggende boodschap. Franti staat ditmaal niet met een volledige band on stage, maar met de gitarist van zijn formatie Spearhead. Of de mensen nou naar de teksten of de praatjes tussendoor luisteren of niet, de voetjes gaan in ieder geval van de vloer en er wordt veel geswingd. (foto: Anneke Ruys)