Bart Wirtz

Albumrecensie: Bart Wirtz – Beneath The Surface

bart-wirtz-beneath-the-surface

Is het eerste nummer op Bart Wirtz’ nieuwe album Beneath The Surface nog gedoseerd met melodieuze jazz-fusion en toefjes elektronica, daarna neemt de Nederlandse saxofonist je mee in het soms ongrijpbare, maar intrigerende Crystal Field. Waar het lid van het saxkwartet Artvark op zijn laatste 2 solo albums meer binnen de traditionele jazzlijnen bleef, kleurt hij nu flink buiten de randen. Dat leidt tot een experimenteler karakter, zonder dat het een piep en knor exercitie wordt.

Op een bed van afwisselend akoestische en elektrische ritmes pakt Wirtz uit met een bijzondere synthese van jazz, funk, hiphop, world en rock. En hoewel Wirtz de hoofdrol vervult met zijn machtige spel op zowel altsaxofoon, basklarinet en fluit, toch overheerst hij niet. Zijn begeleiders krijgen alle ruimte in de uitdagende composities. Vooral toetsenist Emiel van Rijthoven (Waylon en Sensuàl) valt daarin op met sterke gevarieerde toetsenpartijen en elektronische gekkigheden.

Een hoogtepunt vormt het bruisende Beta Blocker waarin Van Rijthoven en drummer Niek de Bruijn losbarsten in een indrukwekkende apotheose. Opvallend in deze track zijn ook de boeiende vocalen van Ntjam Rosie en Ai Ming Oei. Van hetzelfde eclectische kaliber is French Press & A Bottle Of Coke waarin old school jazzfunk gepaard gaat met broken beats, P-funk, Prince en elektro. De met jazz, hiphop en soundscapes geladen titeltrack bevat een pittige gastbijdrage van de Britse rapper Soweto Kinch. Op spaarzame momenten is er ruimte voor ingetogenheid, zoals in de meeslepende ballad Casser Le Dos en het fraaie late night jazzy Growth V.

Beneath The Surface is een avontuurlijke reis door een gemêleerd muzieklandschap. In de wetenschap dat Wirtz deel uitmaakt van het opzwepende Artvark, weet je dat hij uitdagingen niet mijdt. En dat hoor je terug op dit weergaloze album. De eerste luisterbeurt is even doorbijten. Bij de tweede ontrafelt zich al een fascinerende laag die je tijdens de eerste niet hoorde. Bij de derde keer word je betoverd door een geluidsspectrum vol spannende ritmes en kleurrijke melodieën. Een van de jazz hoogtepunten in 2016.

Label: iDreamer Records