Myles Sanko

Gesprek met een jonge soulartiest met een grote toekomst.

3a4a2810b

Singer-songwriter Myles Sanko is een nieuwe ster aan het soulfirmament. Een talentvolle Britse zanger met roots in Ghana en met een grote passie voor de soulklanken van weleer. Wij spreken de soulman voorafgaand aan zijn optreden in Bird, Rotterdam.

Door Anneke Ruys

Miles Sanko werd geboren in het Afrikaanse Ghana, maar vertrok op zijn negende naar Engeland. Vergeten is hij zijn land nooit en hij keert er regelmatig naar terug. Ik voel me een wereldburger, maar het land waar je vandaan komt draag je altijd met je mee. “Ghana ademt muziek en dan bedoel ik niet alleen muziek die je op de radio hoort of op tv ziet. Ghanezen horen overal muziek in, vooral ritme. Als iemand op een tafel trommelt kun je daar al ritme in horen. Mijn liefde voor muziek kreeg ik wel van thuis mee. Mijn moeder zingt altijd en mijn zus ook, terwijl mijn oom percussionist is. Ik ontdekte zelf muziek toen ik een jaar of veertien was. Toen ontdekte ik hiphop en soulmuziek. Amerikaanse soulartiesten als Al Green, Bill Withers, Marvin Gaye en Otis Redding zijn mijn grote voorbeelden”.

Old skool soul

Sanko wil de soulklanken van de 60’s, 70’s en 80’s terugbrengen naar het publiek van nu. “In mijn eigen muziek wil ik dat gevoel ook overbrengen. De diepte van die muziek, de tekst, de expressie die erin zit. Het gevoel wat je erin legt maakt het tot de echte soulmuziek. Soul komt uit je binnenste, dat moet je zelf echt voelen en pas dan kun je het overbrengen op andere mensen”. Om het echte soulgevoel uit de tijden van Stax en Motown te laten overkomen, gebruikt Miles Sanko bij de opnamen van zijn ‘old skool’ soulmuziek ook oude microfoons en retro opname-apparatuur. Maar ik hou ook van nieuwe soul, met toevoeging van een modern tintje “.

3a4a2839

Recent bracht Miles Sanko zijn derde album ‘Just Being Me’ op de markt. Een persoonlijke plaat met daarop elf composities op een soul album pur sang. Voorzien van een rijke instrumentatie en aangevuld met kleurrijke arrangementen. “Het is een album met liefde, hoop en politiek als thema. Ik zie het als een nieuwe muzikale reis waarin ik zelf als mens centraal sta. Ik heb er vaak over nagedacht hoe ik als muzikant iets voor de wereld kon betekenen. Tijdens mijn optredens merk ik vaak hoeveel je met muziek voor de mensen kunt doen. Ze luisteren naar je teksten en beleven de liedjes die je zingt. Je transporteert ze ook voor even naar een andere wereld en laat ze kennis maken met bijzondere emoties”. Miles is een fan van het Nederlandse publiek, laat hij weten. “Iedere keer als ik hier optreedt mag ik rekenen op een zaal vol enthousiaste mensen die aandachtig luisteren naar mijn muziek. Dat geeft me net die extra drive en passie die de muziek nog meer de moeite waar maken”.

Myles Sanko maakt muziek die oudere bezoekers transporteren naar ‘hun’ tijd en jonge luisteraars kennis laat maken met de idolen van toen die nu nog steeds voortleven via hun muziek. “De Amerikaanse soulartiesten van weleer hebben mij zeker beinvloed. Er ging een wereld voor me open toen ik die muziek ontdekte, die voor mij als jonge man nog helemaal nieuw was. Al Green, Marvin Gaye, Otis Redding, Bill Withers, James Brown. Die mensen brachten echt wat over via hun muziek. Luister maar naar hun teksten en beleef hun soulklanken. Ik wil graag een soul boodschapper van nu zijn en deze mooie muziekstijl overbrengen op een jong publiek van nu. Zo zal de soul van weleer altijd voortleven”.

Foto’s: Anneke Ruys