Matt Winson

Interview met Nederlands/Letse band Matt Winson.

m_d10

De Nederlandse/Letse band Matt Winson maakt eigenzinnige popliedjes met een evenwichtige balans tussen indie en folk. De karakteristieke en eigenzinnige nummers zijn in de befaamde Wisseloord Studios in Hilversum gebundeld in het debuutalbum Woodfalls, dat op 10 februari 2017 verschijnt. Het album is geproduceerd door Frederic Gervals en gemixt door Grammy Award winnaar Balazs Robert. Woodfalls is het resultaat van een periode van vijf jaar liedjes schrijven. Dat begon in de studentenkamers van Matthijs Steur en Pieter van Winsen en eindigde in de oprichting van de band Matt Winson. Een interview met deze veelbelovende nieuwe formatie.

*Hoe werd de band gevormd?

De band werd gevormd tijdens de finale van de Grote Prijs van de Bollenstreek in 2015. Matthijs (zang/gitaar) en Pieter (banjo/piano) speelden al een paar jaar samen en Thomas (drummer) was er net bij. Zonder enige voorbereiding waren we plotseling in de finale beland en drong het besef door dat we er nu wel iets van moesten maken. Pieter kende Magnuss (trompettist) uit een hiphopbandje waar ze samen in speelden en die werd gevraagd om tijdens de finale wat trompetlijntjes te komen spelen. Sindsdien zijn we onafscheidelijk!
*Wanneer besloten jullie voor de muziek te kiezen en niet voor een ander vak?

Dat verschilt voor ons allemaal een beetje. Magnuss (onze bassist/trompettist) had die keuze eigenlijk al gemaakt toen hij aan het conservatorium in Den Haag ging studeren. Pieter heeft zijn studie geschiedenis een aantal keer neergelegd om zich volledig op muziekprojecten te kunnen richten. Voor ons als band is de grootste stimulans om er helemaal voor te gaan het platencontract bij V2 geweest en de mogelijkheid om ons album op te kunnen nemen in de legendarische Wisseloord Studios.

m_Matt Winson Persfoto (main)

*Naar welke muziek luisteren jullie zelf veel?

Van Miles Davis tot Bon Iver, en van Ry Cooder tot Bonobo. Onze ouders zijn van grote invloed geweest op onze muzieksmaak, net als vrienden en voor Magnuss  natuurlijk zijn opleiding. Toch zijn er soms minder verklaarbare redenen voor onze voorkeuren, zo was Thomas ooit techno dj en speelden Pieter en Magnuss in een hiphop band.

*Waardoor worden jullie het meest geïnspireerd om teksten over te schrijven?

De teksten slaan (bijna) nooit op onszelf. vaak gaat het over situaties waarin anderen belanden, maar meestal zijn maatschappelijke thema’s de grootste inspiratiebron voor teksten.

*Wat is het eerste liedje dat jullie ooit geschreven hebben? En spelen jullie dat liedje nog steeds?

Het eerste nummer dat we als band speelden was The River. Dat nummer hebben we ook als eerste demo opgenomen in een huiskamer.  Inmiddels zijn er wel 4 verschillende opnames van The River. We spelen het nummer nog steeds en het was in het najaar de eerste single van het album!

*Wat drijft jullie om muziek te maken?

Het is een oneindige bron van nieuwe uitdagingen en geeft je de mogelijkheid om elke keer je grenzen weer te verleggen.

 

m_Cover Woodfalls

*Wat zou je willen vertellen over jullie debuutalbum Woodfalls?

Het opnemen van Woodfalls heeft 2,5 week geduurd. Er staan instrumenten op waar wij voordat we gingen opnemen nog nooit van hadden gehoord, zoals de “guzheng” en de “draailier”, en het artwork is gemaakt door een Indonesische kunstenaar.
*Waar staat de titelsong voor, welke betekenis heeft het nummer?

De teksten op het album hebben vaak te maken met veranderingen. Woodfalls is daar de metafoor voor. Woodfalls zijn dode stukken hout die op de een of andere manier in zee belanden. Hoewel ze dood zijn, leveren ze daar nieuw leven op voor nog niet bestaande organismen. Het staat voor het afsluiten van bepaalde hoofdstukken, met oog voor wat gaat komen.

Muzikaal gezien is het wat ons betreft een van de nummers die een brug legt tussen twee type nummers die we hebben. Enerzijds de vrolijke uptempo nummers, en anderzijds de dromerige nummers.

*Op 2 maart staan jullie in Paard van Troje in Den Haag. Hebben jullie daar al eens eerder opgetreden en hebben jullie iets persoonlijks met Den Haag?

Dit wordt de eerste keer voor ons als band! We hebben wel een persoonlijke connectie met Den Haag, Magnuss woont en studeerde in Den Haag en Pieter heeft er ook gewoond 🙂  Ook hebben we veel bekenden die in Den Haag wonen die waarschijnlijk wel komen kijken. We hebben er veel zin in!

02/03   Paard van Troje, Den Haag
06/03   Paradiso, Amsterdam
10/03   V11, Rotterdam
11/03   Altdstadt, Eindhoven
18/03   Hedon, Zwolle