Welcome to the Village

Elf nieuwe namen bekendgemaakt.

welcome_to_the_village_festival

De organisatie van Welcome to The Village maakte elf nieuwe namen bekend, waaronder de Nederlandse hiphophelden Rico & Sticks. Daarnaast komen onder meer Cody ChesnuTT, Cakes da Killa, Paceshifters en King Ayisoba naar het festival (21-22-23 juli in de Groene Ster).

Kaarten voor het festival zijn verkrijgbaar via welcometothevillage.nl, ook is daar bekendgemaakt welke artiesten op welke dag spelen.

Rico & Sticks
Opgezwolle’s vedetten besloten in 2015, toen ze na jaren weer eens samen op het podium klommen, twee #OpgezwolleTotNu-shows te doen. Die verkochten ze binnen een mum van tijd uit, waardoor maar weer bleek dat ze echte grootheden in de Nederlandse muziekcultuur zijn. Nog steeds zijn de tracks van de twee relevant en fris: of ze nu op naam van Opgezwolle, Fakkelbrigade, Great Minds of Rico & ART staan: als Rico & Sticks het hebben gemaakt is het goud.

Cody Chesnutt
Soul-troubadour Cody ChesnuTT brak door met zijn nummer The Seed, die hij samen met The Roots opnieuw uitbracht. Zijn veelbesproken debuutplaat The Headphone Masterpiece wordt nog altijd gezien als een meesterwerk, met dank aan de DIY-manier van werken die ChesnuTT hanteert. Door een zelf-gekozen mix van muziekstijlen in zijn geluid te verwerken, waaronder classic rock, rythm-and-blues, pop, punk en gospel, heeft hij een unieke sound uitgevonden.

Cakes da Killa
Met zijn debuutplaat Hedonism vers op zak is Cakes Da Killa klaar om de wereld te veroveren met zijn keiharde rap-skills. Dankbaar, dansbaar en zonder censuur. Aan zelfvertrouwen geen gebrek, en dat is maar goed ook als 26-jarige homo rapper uit New Jersey met plotseling mainstream succes. Cakes is wie hij is en windt daar zeker geen doekjes om.

King Ayisoba
Een vleugje zomers Ghana: King Ayisoba keert terug naar de Groene Ster. Na een zwoel optreden in 2014 is het opnieuw tijd voor ritmische klanken, dansbare kologo beats en het energieke stemgeluid van deze unieke verschijning. De instrumenten en de gewaden mogen traditioneel zijn, de groovende kologomuziek van King Ayisoba heeft de energie en beats van de 21e eeuw en daarmee trekt hij volle zalen in het Ghana van nu.

Paceshifters
Non-confirmistisch powertrio Paceshifters komt Welcome to The Village overdonderen met een explosieve liveshow! Al bijna negen jaar verkondigen de Weijhenaren hun alternatieve noise rock met scheurende gitaren en catchy melodieën op binnen- en buitenlandse podia en festivals, en in 2014 werden ze uitgeroepen tot 3FM Serious Talent. Met hun kersverse plaat ‘Waiting to Derail’ bevestigen de Overijsselse mannen nog maar een keer dat ze niet meer zijn weg te slaan uit de Nederlandse rock-eredivisie.

Keiko Shichijo
De Japanse pianiste Keiko Shichijo (gevestigd in Amsterdam) is een bijzondere verschijning in de wereld van de klassieke zowel als de hedendaagse muziek. Zij koppelt een traditionele Japanse sensitiviteit aan een grondige kennis van de Europese historische uitvoeringspraktijk. Onlangs bracht ze een cd uit met werken van de tamelijk obscure Armeense componist Komitas Vardapet.

Mr Wallace
Mr. Wallace trapt de festivalzaterdag op Bontebok af met hun beste reggae en mid-tempo nummers: de perfecte manier om de dag mee te beginnen. De zevenkoppige female-fronted ska-reggae formatie kwam onlangs met een nieuw album, Breathe Again, die de band live opnam in de studio. De plaat bevat een evenwichtige en originele mix van bevlogen ska- en reggae nummers met haarfijne teksten.

Toko Telo
Het trio uit Madagascar heeft een geheel eigen interpretatie van de Malagassische muziek, waarin de traditionele stijl heel herkenbaar doorklinkt – maar dan wel op de meest inventieve en virtuoze manier óóit. Gitarist D’Gary is absurd vingervlug, het accordeonspel van Gizavo vloeiend en spectaculair en de prachtige, soepele stem van Njava maakt het compleet.

Ninos du Brasil
Het tempo wordt, bij nummers als Essenghelo Tropical, zo opgebouwd dat er meer energie losbarst dan wanneer je zo’n Thais blikje suikerdrank naar binnen giet. De bijna Afrikaanse beats kunnen je aan de andere kant ook meevoeren in een soort trance, omdat het Italiaanse percussieduo veel tijd nemen hun nummers op te bouwen. Het fijne van twee werelden.

Perera Elsewhere
De klanken van Sasha Perera’s stem galmen nog steeds na, ondanks dat het nummer al lang voorbij is. Niet alleen de muziek is gedrapeerd in mystiek, maar het bijbehorende beeld voegt daar nog een dimensie aantoe. Wij vinden dat de trip hop nummers van de Londense artiest zo in het straatje van, bijvoorbeeld, Sneaker Pimps en Massive Attack thuishoren. Heerlijk chill en met een hoop klanken en geluiden die samen met de vocalen het geheel versterken en je blijven meesleuren.

SHI
Uit Hamburg komt SHI, een songwriter-/producer duo met een focus op creatieve elektronica. In alle nummers hoor je een heerlijke melancholie, die gepaard gaat met catchy beats en lyrics. De zang van Ada is soms kwetsbaar, dan weer krachtig, maar bovenal heeft ze een heerlijke stem die naadloos aansluit bij de trippy creaties van producer Gordian. Debuut EP </3 doet wat denken aan de triphop van Portishead, maar dan met een eigen stijl die SHI zo onweerstaanbaar maakt.

Het volledige nieuwe programma op een rij:

Rico & Sticks (NL)
Cody ChesnuTT (USA)
Cakes da Killa (USA)
King Ayisoba (GHA)
Paceshifters (NL)
Keiko Shichijo (JAP)
Mr Wallace (NL)
Toko Telo (MAD)
Ninos du Brasil (ITA)
Perera Elsewhere (DUI/UK)
SHI (DUI)

Eerder waren al bevestigd: Franz Ferdinand, Blaudzun, 65daysofstatic, Spinvis, Mighty Oaks, DMA’s, Declan McKenna, Truckfighters, Conner Youngblood, Woodie Smalls, Benjamin Francis Leftwich, The Gospel Sessions, Spidergawd, Meatbodies, Death Alley, Black Honey, Larry Gus, Aziza Brahim, Zebra Katz, The Wanton Bishops, Golden Dawn Arkestra, Seramic, Broken Brass Ensemble, Gaye Su Akyol, Monophonics, Ash Grunwald, Alsarah & The Nubatones, Kondi Band, Twin Peaks, Brutus, De Likt, Elisabeth, Charlie Bones, Glints, The Vintage Caravan, Hooton Tennis Club, Kevin Devine, Korfbal en Willie Darktrousers & de Splinters

Meer informatie over het festival en het gehele programma tot nu toe is te vinden op www.welcometothevillage.nl

Fotocredits Rico & Sticks: Kinza Ferjani