Zitakula

Albumrecensie: Zitakula – Oasis.

Zitakula

Onder de festivalgangers is de Amsterdamse groep Zitakula geen onbekende meer. In hun driejarig bestaan stond de achtkoppige formatie op uiteenlopende muziekfestivals als Noorderslag, Zwarte Cross en Oerol. Ook bracht de band twee goed ontvangen ep’s uit. Met de komst van de Brussels-Congolese zangeres Sandy Miessi Bakomi in 2016 steeg de inspiratie naar nog grotere hoogten. En dat leidde tot het bruisende debuutalbum Oasis.

Op Oasis klinkt een band die moeiteloos pop, soul, jazz, hiphop, afrobeat en world aan elkaar rijgt. Ingenieuze basloopjes, rauwe funky gitaarrifjes en vette toetsen worden ondergedompeld in borrelende blaaspartijen. James Brown meets Fela Kuti. Bakomi schittert met een veelzijdig gouden stem. Haar scherpe uithalen wisselt ze net zo makkelijk af met intieme jazzy vocalen. Daarnaast zingt ze ook nog eens drietalig.
Achter de productieknoppen kroop Wiboud Burkens (Jungle By Night, Lilian Vieira), terwijl Steve Berson (Sharon Jones & The Dap Kings, The Budos Band) de mastering voor zijn rekening nam. Bijzonder is hoe dicht het geluid bij de rauwe en opzwepende live sound van de groep blijft. Oasis is een album dat net zo kleurrijk is als de fraaie albumhoes die werd gemaakt door ontwerpbureau Machine. Zitakula broeit, bloeit, zwoelt en swingt op dit daverende debuut.

Label: Eigen beheer

Albumrecensie: Serge Julien ****