Randy Newman

Eerste album na Harps and Angels uit 2008.

Randy Newman is alweer bijna 75 en still going strong. De afgelopen negen jaar kwam er geen eigen nieuw album van hem uit, alleen soundtracks. En nu is er eindelijk Dark Matter, de langverwachte plaat van de meester. Het is een typisch Randy Newman-album geworden, inclusief piano, blazers en strijkers en natuurlijk de nodige satire. Luister maar eens naar het aan Vladimir Putin gewijde cabaretesque nummer Putin (‘He drives the ladies crazy/When he takes his shirt off/Makes me wanna be a lady’). Het album begint met het gospel getinte The Great Debate (inclusief gospelkoor), een heerlijke meeslepende track. On The Beach is een sfeervolle, laid back cafe jazz song die je weer in een geheel andere sfeer brengt. Dark Matter toont Newman als de entertainer die hij altijd was, maar ook de man die kan ontroeren tot op het bot. Zijn breekbare liefdesliedjes Lost Without You en She Chose Me raken diep en dat zijn stem niet meer is wat die was, doet daar qua emoties alleen nog maar een schepje bovenop. Sonny Boy is een gedreven ode aan bluesman Sonny Boy Williamson, terwijl in Brothers de late great Cubaanse zangeres Celia Cruz op bijzondere wijze bezongen wordt. Dark Matter is een plaat waar je aandachtig naar luistert en waar veel meer in zit dan je op het eerste gehoor zou denken (**** AR)