UB40

Band voor de 29ste keer in Ahoy.

Op 20 oktober 2017 stond er in Ahoy een wel heel speciaal concert op de agenda. Het Britse UB40 kwam namelijk voor de negenentwintigste maal optreden – en dat is een record voor een internationale act in de Rotterdamse arena. Een geweldige band, die tot ieders verbeelding spreekt en meestal alleen maar te zien is bij optredens voor een enorm publiek in zalen van stadionformaat.

Rond 21.00 werd het UB40- feestje gevierd waar iedereen voor gekomen was. Met het betreden van het podium ging het publiek al los met de handjes omhoog. Het concert van UB40 werd er een met een greatest-hits-festijn uit de lange, succesvolle carrière van de reggaeformatie. Back At Ahoy werd een (meezing) avond vol opzwepende evergreens als ‘Red, Red Wine’, ‘I Got You Babe, ‘(I Can’t Help) Falling in Love With You’ en natuurlijk ‘Sing Our Own Song’, die de tand des tijds glansrijk hebben doorstaan. En o.a.‘Kingston Town’ mocht natuurlijk in de toegift niet missen.

De Britse band behoeft met hun 38-jarig bestaan en grote successen eigenlijk nauwelijks nog introductie. Leuk is nog wel om te weten dat ‘UB40’ in 1978 werd opgericht en de naam verwijst naar het “Unemployment Benefit Form 40”, het formulier waarmee Engelse werklozen zich moesten aanmelden om een uitkering te krijgen. Na het eerste album “Signing Off” (1980) konden de bandleden zich permanent uitschrijven bij de uitkeringsinstantie. Sindsdien bracht de groep namelijk achttien studio- en vier live albums uit en besteeg de band uit Birmingham met meer dan vijftig singles de internationale hitlijsten. UB40 ontving viermaal een Grammy-nominatie voor Beste Reggae-album en verkocht wereldwijd meer dan zeventig miljoen platen.

De huidige formatie bestaat uit toetsenist/zanger Duncan Campbell (vanaf 2008, voorheen Ali Campbell), zanger/gitarist Robin Campbell, drummer Jimmy Brown, bassist/zanger Earl Fanconer, percussionist/zanger Norman Hassan, saxofonist/toetsenist Brian Travers, saxofonist/toetsenist Martin Meredith, trompettist Lawrence Parry, en toetsenist Tony Mullings. Frontman Ali Campbell verliet de band in 2008 en werd opgevolgd door zijn broer Duncan, maar die doet het minstens even goed als Ali.

Met een slordige zeventig miljoen verkochte platen is UB40 de populairste reggaeband ter wereld. In Nederland haalde de band meer dan dertig keer de Top 40 en scoorden ze zelfs vijf nummer-1-hits. En nog steeds dus een tijdloze formatie die grote massa’s fans over de hele wereld aan zich weet te binden.

Verslag en fotografie: Jerrold Mallee