Wende

Wende toont unieke klasse met WENDE SINGS MENS in Paard Den Haag.

In haar voorstelling WENDE SINGS MENS schetst Wende een beeld van het mens zijn. Hoe ben je een mens in de wereld van nu? En hoe ga je om met alle tegenstrijdige belevingen en gevoelens. Dat resulteerde vooral een muzikale reis met alleen maar hoogtepunten.

Wende Snijders is een bijzondere, veelzijdige artiest. Divers en onderscheidend in alles wat ze doet. Ze brak ooit door met Franse chansons maar tegenwoordig begeeft ze zich vooral op breder terrein.  Haar nieuwe voorstelling MENS gaat over thema’s als angst, liefde, intimiteit, jaloezie, mededogen en vooral het niet hoeven kiezen en het intens beleven van de tijd die we nog over hebben. Wende giet deze thema’s in een anderhalf uur durend concert met ontelbare ademloos mooie momenten. Om te beginnen is er het decor waarin de vleugel een belangrijke plaats inneemt. Die is geplaatst voor een raam van grote schermen. Daarachter komen de meest intrigerende visuals voorbij. Aan beide kanten van het podium zie je twee virtuoze muzikanten staan die voortdurend afwisselen tussen synthesizers en die computers en orgel, trommels, vibrafoon en gitaar bespelen.

In het Haagse Paard kun je tijdens de gevoelige liedjes regelmatig een speld horen vallen, zo ademloos volgt het publiek de show. Je moet wel meegetrokken worden in deze voorstelling. De soms heftige teksten en de visueel fascinerende performance gaan op perfecte wijze in elkaar op. Poëtisch, passievol en soms donker en dan weer heel erg licht brengt Wende haar liedjes meest in het Nederlands, maar ook in het Frans en het Engels. Het zijn heel veel sferen die hier op een avond als deze voorbijkomen.

Wende boeit met de klassieker ‘Mens, durf te leven’ en ontroert met een kwetsbare song als ‘Vrij Me’. Vaak schreeuwt ze haar teksten uit voor de microfoon dan weer emotioneert ze vanachter de vleugel met een prachtig liedje als ‘Als de liefde niet bestond’. Ook ‘Au Suivant’ van Jacques Brel krijgt een bijzondere versie door Wende en haar band. Het publiek is anderhalf uur lang zichtbaar geboeid door de voorstelling die geen moment verveelt. Dat komt ook door de grote diversiteit die hier gepresenteerd wordt. Op het einde verlang je alleen maar naar meer en is het jammer dat de voorstelling al afgelopen is. *****

Voor speeldata kijk je op http://wende.nu/en/live

Verslag en fotografie: Anneke Ruys