First Aid Kit

Indie-folkduo komt met nieuwe single Fireworks.

Het Zweedse indie-folkduo First Aid Kit (zussen Johanna en Klara Söderberg) heeft een nieuwe single: Fireworks. De track is afkomstig van hun langverwachte nieuwe album Ruins, dat op 19 januari uitkomt. Het album werd geproduceerd door Tucker Martine (My Morning Jacket, Laura Veirs) en opgenomen in het Amerikaanse Portland, waar het duo samenwerkte met beroemde muzikanten als Peter Buck (REM), Glenn Kotche (Wilco) en McKenzie Smith (Midlake). Op Ruins staan onder andere First Aid Kit’s eerste single It’s A Shame, hun vorige single Postcard en hun nieuwste track Fireworks. Het album is nu beschikbaar als pre-order.

Beluister de single hier

First Aid Kit is trots dat ze Fireworks eindelijk kunnen delen: “Er zit veel emotie in deze track. We hebben samen met Tucker Martine een geweldig arrangement gemaakt, met invloeden van klassieke jaren ‘50-ballads, Twin Peaks-gitaren en synthesizers. Fireworks gaat over de idealen die je nastreeft in je leven, maar die je uiteindelijk ook kunnen breken, waardoor je alleen overblijft”.

Ruins is het vervolg op First Aid Kit’s dromerige album Stay Gold (2014), dat ook uitkwam bij Columbia Records. Na het uitkomen van It’s A Shame heeft Rolling Stone hoge verwachtingen van Ruins: “This great Swedish indie-folk duo have an album coming out soon, and if this Dylan-meets-Emmylou Harris shot of country-rock sunshine is any indication, it’s going to be excellent.”

Op Internationale Vrouwendag 2017 bracht First Aid Kit een losse track uit: You Are The Problem Here, een krachtige protestsong tegen verkrachting. Een deel van de opbrengsten van deze single doneerden ze aan vrouwenrechtenorganisatie Women for Women International.

First Aid Kit staat op 7 maart in Paradiso.

Foto’s Paul Barendregt