Jan Akkerman & Friends

‘Knight of the Guitar’‘ Jan Akkerman & Friends.

Vijf Nederlands topgitaristen op één podium, dat is ‘Knight of the Guitar’. Je kon het afgelopen zaterdag meemaken Bij Cultuurpodium De Boerderij.

Vijf Hollandse meesters: Jan Akkerman, Anton Goudsmit, Leendert Haaksma, Ruben Hoeke en Leif de Leeuw en dat allen tezamen tijdens een 3 uur durende spetterende show.

Meesters in hun eigen genre, maar ook geregeld over hun eigen muzikale grenzen heen stalen ze de show. Special guest was de Amerikaanse gitarist John Hayes, bekend van Mother’s Finest. De 6 heren werden ondersteund door de vaste band van Jan Akkerman. Op de planken zagen we verder de vocalisten Brown Hill en Laurie Akkerman.

Jan Akkerman, bedenker van ‘Knight of the Guitar’ wil er graag een traditie van gaan maken om op en rond zijn verjaardag (24 december) een muzikaal event te organiseren. Tijdens editie 2017 was er een spektakel met een aantal geroemde gitaarcollega’s. Grootheden naast aanstormende talent, bluesgiganten naast subtiele fingerpickers, soul- en jazzfreaks tegenover rockbeulen: alles wat er mogelijkerwijs uit een gitaar gehaald kan worden, zal te horen zijn.

ANTON GOUDSMIT studeerde summa cum laude af aan het conservatorium van Amsterdam. In 2010 werd Goudsmit de Boy Edgar prijs toegekend en in datzelfde jaar ontving hij een duiveltje voor beste Nederlandse popgitarist. Hij maakte deel uit van de oprichting van Benjamin Hermans New Cool Collective, maar heeft ook zijn eigen band The Ploctones.

LEENDERT HAAKSMA is vooral bekend als vast bandlid van rockheldin Anouk. De veelzijdige Haaksma speelt ook in Ronald Molendijks band Soulvation (house, pop en jazz), en is als studiomuzikant te horen op albums van onder anderen van Van Velzen en Postman.

RUBEN HOEKE viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum als bluesrocker. Hij werkte samen met Jan Akkerman, Thé Lau en Wouter Planteijdt en werd zelfs gevraagd voor de begeleidingsband van ex-Rolling Stone Mick Taylor. Hoeke is vrijwel continu on the road en daar komt voorlopig geen eind aan.

LEIF DE LEEUW is nog maar begin twintig, maar de Amersfoorter zwemt nu al in prijzen als beste blues rockgitarist van de Benelux, beste band van Europa en gitaartalent van het jaar. Met zijn Leif de Leeuw-band bracht hij vorig jaar het uitstekend ontvangen debuutalbum Leelah uit. Nestor Jan Akkerman tot slot behoeft niet al te veel introductie: zijn rijke carrière maakt hem tot een springlevend monument van de Nederpop.

JOHN HAYES is vanaf 1990 betrokken bij Mother’s Finest. De band scoorde een aantal wereldhits, waaronder ‘Baby Love’. Als lid van Mother’s Finest heeft John Hayes nieuwe alternatieve wegen bewandeld om de funk toegankelijker en vooral vetter te maken. Naast Mothers Finest heeft Hayes ook met Sting, Vinx, Sheryl Crow, Jackyl, The Beastie Boys en Herman Brood And His Wild Romance opgetreden.

Verslag en fotografie: Jerrold Mallee