Ntjam Rosie

Zangeres vervoert met Breaking Beats in LantarenVenster.

Op 16 december was de premiere van Breaking Beats, de theaterconcertreeks van Ntjam Rosie. In LantarenVenster in Rotterdam vervoerde de vocaliste de zaal met haar mooie songs, begeleid met dans en video art.

In haar nieuwe voorstelling volgen Ntjam Rosie en haar publiek de trans-Atlantische reis van de Beat en de Afrikaanse diaspora. Langs R&B, jazz, soul, funk en hiphop. Langs West-Afrika, Brazilië, Cuba en Amerika. Het ‘zwarte ritme’ heeft een lange reis gemaakt, net als Rosie zelf. Breaking Beats neemt ons mee naar de trommels en dansen in haar geboortedorp Sonkoe in Kameroen. En eindigt in het hier en nu met muziek van haar onlangs verschenen album Breaking Cycles.

In een goed gevulde LantarenVenster presenteert Ntjam Rosie de premiere van haar nieuwe theatershow. De concertreeks is nog in zijn prille beginfase. Dat betekent dat er hier en daar nog minimale schoonheidsfoutjes te bespeuren zijn. Wel uiterst minimaal en door Rosie zelf op sympathieke wijze hersteld. Laat een ding in ieder geval voorop staan: Breaking Beats is een heel bijzonder theaterconcert, waar het accent op ‘beleven’ staat. Rosie neemt de bezoeker mee naar haar fascinerende wereld en laat hem een bijzondere muzikale reis beleven.

Het verhaal van Ntjam Rosie (Ntjam is haar Afrikaanse naam, Rosie haar Europese) begint in Kameroen, waar ze geboren werd. Met videobeelden en vooral veel authentieke zang en dans wordt dit mooi in beeld gebracht. Behalve de danseres danst Rosie zelf ook regelmatig mee met danseres Sayonara Prika en je ziet haar genieten wanneer ze terug in de tijd gaat, naar toen ze nog een meisje was en waar ze memoreert aan haar grootmoeder, waarvan ze veel gehouden heeft. Het eerste deel van Breaking Beats staat in het teken van Rosie’s eerste levensperiode in Kameroen met de West Afrikaanse nummers Akiba, Kutte Fas en Vouane Ma.

Het is moeilijk om niet in de ban te geraken van de karakteristieke stem, het innemende voorkomen en de charmante verschijning van Ntjam Rosie die zoveel stijlen aankan. We kennen haar van jazz -en soulnummers en nu ook van de songs waarin haar roots naar voren komen. Ze probeert het publiek in LantarenVenster te verleiden tot zang en dans maar dat lukt niet echt. De meesten blijven jammer genoeg stijf op het pluche zitten, alhoewel een enkeling zich wel waagt aan het meezingen van Bob Marley’s Redemption Song.

De hele show zit vol met mooie nummers, afwisselend Afrikaanse tracks met nummers waarin je Rosie’s voorbeelden als Erykah Badu en Janet Jackson terughoort. Titels als Forgive Me, Eh Eh en Farafina vervoeren en verwonderen en krijgen dank zij de originele uitvoeringen een bijzondere klank. Pas bij de swingende afsluiter Never Give Up komen de mensen eindelijk uit de stoelen. Dan is het afgelopen en realiseer je je dat je getuige was van een rijk optreden met een bijzonder verhaal.

Ntjam Rosie – zang
Niels Broos – Toetsen
Rik Kraak – Basgitaar en gitaar
Koko Lawson – percussie
DJ Optimus – Turntables & electronics
Jamie Peet – Drums
Sayonara Prika – Dans
Jan Jongeneel – Video art en licht
Peter Goudswaard – Geluid

Lloyd Marengo – Choreografie
Jörgen Tjon a Fong – Regie

Fotografie en verslag: Anneke Ruys