Karsu

Karsu brengt bijzondere ode aan Atlantic Records.

Met Karsu plays Atlantic Records vertelt de zangeres en pianiste voor het eerst echt een verhaal aan de hand van een concert. Ze vertelt het muzikale verhaal van het beroemde Atlantic Records Leonie Jansen regisseerde deze bijzondere voorstelling.

Het intieme Theater De Veste in Delft lijkt de uitgelezen plek voor de Nederlands/Turkse KarsuDönmez om het mooie verhaal te vertellen van de Turkse ambassadeurszoon Ahmet Ertegün, die Atlantic Records in 1947 oprichtte en samen met topproducer Jerry Wexler uitbouwde tot het legendarische rhythm ’n’ blues- en soullabel. Wat veel mensen echter  niet weten is dat oprichter Ahmet Ertegün ook één van de grondleggers is geweest van de broeierige tijd van de ‘black music’. Hij heeft vanaf de oprichting van Atlantic Records in 1947 talenten beroemd gemaakt. De lijst van artiesten die bij hem onder contract stonden is indrukwekkend, van Aretha Franklin en Ray Charles tot Otis Redding en Sam & Dave, en van Iron Butterfly en Led Zeppelin tot Charles Mingus en Rumer.

Karsu is een groot talent dat al wereldwijd in de meest prestigieuze zalen ter wereld speelde. Met haar bijzondere stem en haar bijzondere muziekstijl pakt ze een groot publiek in. Dat doet ze ook met haar nieuwe voorstelling ‘Karsu plays Atlantic Records’. Het podium is voor deze gelegenheid omgebouwd tot een intieme muziekclub. Karsu koos voor haar theaterconcert een keur aan liedjes van artiesten die op het Atlantic Label zaten.

Extra bijzonder is dat ze aan de songs haar geheel eigen draait geeft en de nummers vermengt met veel eigen klanken. Karsu zingt hier onder meer liedjes van Aretha Franklin (‘I Say A Little Prayer’) , The Rolling Stones (‘Paint It Black’), Ray Charles, Eric Clapton (‘Wonderful Tonight’) en van Led Zeppelin. Het publiek is muisstil en laat zich meeslepen door het boeiende verhaal en de veelzijdige klanken van Atlantic Records, gebracht door een virtuoze zangeres.

Karsu wordt tijdens de voorstelling begeleid door een ijzersterke band, met een strakke trompetsound, een warme contrabas en een ritmische drumgeluid. Pas op het laatste moment van de show staat het publiek op uit de pluche stoelen om enthousiast mee te klappen en te zingen. Iedereen zal het erover eens zijn: Een mooi optreden met een mooi verhaal, dat je niet snel vergeet.

Verslag en fotografie: Anneke Ruys

Kijk voor alle speeldata op http://www.karsu.nl/