Rhoda Scott

Legendarisch optreden in Paard Den Haag.

De Amerikaanse Hammond-organiste Rhoda Scott is een levende legende. Vanaf haar negende werd ze verliefd op het hammond orgel en dat bespeelt ze nu, op 79-jarige leeftijd, nog steeds op virtuoze wijze. Gisteren vond in Paard Den Haag het eerste van enkele exclusieve Nederlandse optredens plaats.

Rhoda Scott doet momenteel een korte Nederlandse tour met de virtuoze Nederlandse saxofonist Benjamin Herman en de overtuigende topdrummer Ries Doms (The Kik). In de intieme kleine zaal van het Paard geeft het drietal een overtuigend optreden weg. Vanaf het moment dat Scott het podium betreedt is de sfeer daar. De ‘organiste op blote voeten’ komt op met een glimlach en is duidelijk blij dat ze weer eens in Den Haag mag spelen. “En wat mij betreft kom ik snel terug”laat ze meteen weten. Het wordt vooral een optreden met veel geniet momenten. Scott bespeelt haar hammond orgel nog steeds vol passie en dat is zeker voelbaar in het Paard. Het gretige publiek krijgt wat ze verwacht en laat zich moeiteloos vervoeren.

Na al die jaren spat de passie en het spelplezier van Rhoda Scott nog steeds van het podium. En met aanvulling van mooie sax- en dynamische drums krijgt het kleine optreden nog een extra intieme dimensie. Er komen stukken uit het lange oeuvre van Rhoda Scott voorbij, waaronder enkele songs van Duke Ellington en ‘Is’t She Lovely’van Stevie Wonder. Het publiek laat zich bijna anderhalf uur lang meeslepen tijdens deze one of a kind bijzondere liveshow.

Het gezelschap is de komende dagen nog te zien in Doornroosje, Nijmegen (14 februari) en TivoliVredenburg in Utrecht (15 februari).

Verslag en fotografie: Anneke Ruys