Dale Watson

Country legende live overtuigt in Paradiso.

Op 11 maart gaf country troubadour Dale Watson een concert in Paradiso.

De in 1962 in Alabama geboren en in Texas opgegroeide Dale Watson wordt één van de hardst werkende entertainers genoemd met een legendarische status. Hij is meer dan 300 dagen per jaar op pad met zijn gitaar en wordt geroemd door de andere groten der aarde in dit genre, waaronder Willie Nelson.

Voetbal Inside
Op vrijdag 9 maart werd ondergetekende door Dale, zijn vriendin Celine Lee en zijn merchandiser/tourmanager thuis opgehaald, om vervolgens af te reizen naar studio 21, Mediapark Hilversum, voor de live tv opnames van ‘Voetbal Inside’. Na een warm welkom door Danny Vera en Johan Derksen volgde al snel de indrukwekkende soundcheck. Ook Johan ging er uitgebreid voor zitten.

Vanaf de eerst noten ontbrandde er een ongeëvenaarde muzikale ‘countryvlam’ en een klik tussen beiden. Daar, waar beider muzikale hart ligt. Allebei singer/songwriter, geweldige muzikanten, sympathiek en beiden gepassioneerd met een hart voor authentieke countrymuziek. Dale (met Western swing, honky-tonk, rockabilly en outlaw) en Danny (met ‘Americana-stijl’). Een ‘gouden country combinatie’ dus! (Gezamenlijke live optredens bij Dale’s bezoekjes aan Nederland zouden zeker nog veel meer niet geopende deuren kunnen openen.).

Een mooie avond dus in de studio, een programma met humor, gesprekken over voetbal en onder geweldige muzikale begeleiding Van Dale Watson en Danny met zijn band, maakte deze avond tot een geslaagd en onvergetelijke avond.

Paradiso
Na een zaterdag van rust en ontspanning werden op zondag de voorbereidingen getroffen voor een live optreden van Dale and his ‘Lone Stars’ in Paradiso, samen met Celine Lee als guest star.
Wederom een geweldige avond dus, met mooie, oude country music van een groot artiest met passie.

Zo werd het een ongedwongen performance met veel interacties. Er werden veel vanuit de zaal aangevraagde verzoeknummers gespeeld en Dale en kompanen genoten er zichtbaar van. Er werden dan ook gedurende de avond spontaan drankjes vanuit het publiek doorgesluisd naar het podium. En het was zeker geen water. Het zijn dingen, die je nooit meer vergeet.

Zeker het optreden met zijn vriendin Celine Lee maakte grote indruk op het publiek. We kennen allemaal wel de duetten van bijv. Dolly Parton en Willie Nelson. Het deed daar niet veel aan onder. Het duet van Dale en miss Celine Lee met het nummer ‘Like Johnny Missed June’ is een waar genot om naar te kijken en luisteren.

Dale Watson is een van de grootste vertolkers van de oude country muziek , welke tot grote hoogte en bekendheid is gebracht door o.a.Buck Owens, Merle Haggard, Willie Nelson en Johnny Cash, zoals in zijn nummer ‘Nashville Rash’. Niet voor niets is Willie Nelson dan ook één vaste Dale’s grootste fans.

De Amerikaanse country singer en songwriter is al sinds zijn debuutalbum Cheatin’ Heart Attack (1995) een outsider. Met zijn mix van Honkytonk, Western Swing en Rockabilly zet hij zich af tegen de ‘mainstream’ country, zich vasthoudend aan de muzikale waarden uit zijn jeugd. Samen met zijn ‘Lone Stars houd hij deze muziek levend’. Watson is ‘too country now for country, just like Johnny Cash’ zoals hij zingt in zijn nummer Nashville Rash.

Als moderne outlaw doet Watson gewoon waar hij zelf zin in heeft . Zo completeerde hij in 2014 The Truckin’ Trilogy, drie albums met alleen maar songs over het truckersleven. Country zoals country bedoeld is dus, geschikt voor liefhebbers van Merle Haggard en George Jones! Zijn laatste album, ‘Call Me Insane’ werd opgenomen in Austin Texas met gerenommeerd producer Lloyd Maines (Robert Earl Keen, Jerry Jeff Walker, etc). Naast het zingen speelt hij ondertussen ook nog in films.

In de loop der jaren heeft hij een flinke schare trouwe fans opgebouwd en treedt zo nu en dan ook nog op in Nederland. Een zeer vriendelijke artiest, die na afloop altijd ruimschoots tijd maakt voor zijn fans.

Het was de absolute buitenkans dus voor de liefhebbers van het genre en voor nieuwkomers een buitenkans om één van de nog levende helden van de country in levende lijve te aanschouwen.

Foto’s en tekst: Jerrold Mallee