Roger Hodgson

Supertramp Legende Roger Hodgson voor drie optredens in Nederland.

Tijdens hun wereldtournee bezocht voormalig Supertramp-zanger Roger Hodgson samen met zijn band ons land voor maar liefst drie optredens op twee verschillende locaties.

Fotograaf Jerrold Mallee mocht op uitnodiging van het management van Roger en ‘Live in Europe’ een fotoverslag maken van alle drie de optredens, de soundchecks, een groepsfoto en voor een exclusief verslag op de site Ontopofmusic.com

Na een geweldig optreden op dinsdag 26-06-2018 in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam, bezocht de Britse singer/songwriter afgelopen donderdag en vrijdag daarnaast ook ons Koninklijk Theater Carré . Uiteraard allemaal uitverkocht. “Amsterdam is one of my favourite cities in the world, and Carré is one of my favourite venues”, aldus Roger. Terecht ook wel, want Carré mag gezien worden als één van de allermooiste zalen ter wereld. Dit vanwege de ambiance, de akoestiek en het fijne publiek, zo liet hij zelf weten.

Deze sympathieke legende genoot zichtbaar. De backstage momenten waren fijn en ongedwongen. Zo ook op de laatste dag in Carré. Na een grappige aankondiging van Mr. Top 40, Erik de Zwart, verscheen de Britse zanger ten tonele in een kraakheldere witte outfit met een kop ‘thee’ (water met gember). Zo begroette hij enkele mensen uit het publiek en kreeg hij de lachers meermalen op zijn hand.

Het was voor de echte fans waarschijnlijk geen verrassing dat de inmiddels 68-jarige Supertramp-legende zijn concert aanving met ‘Take the Long Way Home’ uit 1979. Het werd de opening van een tweeënhalf uur durende show vol hoogtepunten. Hodgson bracht een groot aantal, veelal zelfgeschreven hits van Supertramp ten gehore, die klonken als een klok in de mooie theaterzaal. ‘Breakfast in America’, ‘The Logical Song’, ‘Dreamer’, ‘In Jeopardy’ e.v.a. Iedereen in de zaal kende ongetwijfeld ook de klassieker: ‘The Quietest Moments’, waarbij je soms een speld kon horen vallen. Indrukwekkend! Bij ‘Had A Dream’ (‘Sleeping With The Enemy’) en zéker bij ‘Dreamer’ stond het complete publiek op om mee te zingen en te swingen.

Roger Hodgsons begeleidingsband had met ingang van deze wereldtournee weliswaar enkele wijzigingen ondergaan, met twee nieuwelingen: Michael Ghegan (saxofoon, clarinet, keyboards) en Ray Coburn (keyboards). De ritmesectie bleef ongewijzigd: Bryan Head (drums) en David J. Carpenter (basgitaar), maar deze vier kanjers zorgden er voor, dat het Supertramp geluid niet te onderscheiden was van het origineel. Ook Rogers ‘high reaching voice’ heeft na een bijna 50 jarige carrière nauwelijks ingeboet.

De hits werden afgewisseld met albumtracks, alsmede enkele eigen nummers, als ‘Along Came Mary’, ‘In Jeopardy’ en het prachtige ‘Death and a Zoo’. De tweede set werd afgesloten met de mooiste Supertramp compositie, die volgens Roger het gevolg is van het samenvoegen van een viertal onafgemaakte songs: ‘Fool’s Overture’. De verpletterende uitvoering had een staande ovatie tot gevolg. Daarna bleven de stoeltjes van Carré onberoerd, vóór en tijdens de toegift. ‘Give A Little Bit’ en ‘It’s Raining Again’ maakte deze fantastische avond helemaal compleet.

Tekst en foto’s: Jerrold Mallee