The Hague African Festival

The Hague African Festival viert kleurrijk jubileum.

Ter ere van het jubileum trakteerde de stichting Sankofa in de weken voorafgaande aan het festival, op muziek en film in de stad en in Scheveningen. Een warming-up om alvast in de stemming te komen voor het slot. The Hague African Festival is een kleurrijk gezinsfestival met artiesten uit Afrika of die hun wortels daar hebben, en in Nederland wonen.

Naast het hoofdpodium is er een bijpodium tussen de kramen op de markt. De ruimte is er vrij smal en zeker bij het optreden van meester drummer Oke Sene staat de menigte op elkaar gepakt. Geheel op zijn Afrikaans (is mij verteld) beginnen de optredens een uur later dan aangekondigd. Dat doet niets af aan de sfeer. De sfeer blijft gemoedelijk en tussen het lange wachten door wordt er volop gedanst. Een klein stukje Zuiderpark verandert voor een paar uur in swingend Afrika.

Ntjam Rosie is volwassen geworden
In 2008 zag ik Ntjam Rosie voor het eerst in de presentatie van opkomende artiesten tijdens de Mighty Eight. Van deze groep zijn naast Rosie, Sabrina Starke, Giovanca en Ruben Hein voor het grote publiek doorgebroken. In de afgelopen 10 jaar heeft Rosie een groei doorgemaakt, zowel in haar podiumpresentatie als muziekstijl. Haar jazzy stijl met een vleugje soul is zeer aangenaam om te horen, ritmisch en zwoel. Nummers in het Frans, Engels en Kameroens schallen uit de boxen. In het nummer ‘Sarafina’ komen haar roots het meeste tot uiting. Blij en ontspannen word je van haar muziek en Rosie mag trots zijn op haar nieuwe album ‘Breaking Cycles. “Keep your head up”, girl.

Wiyaala de leeuwin van het festival
Als iemand de heupen, borsten en billen los kan maken is het de Ghanese zangeres Wiyaala. Powerlady Wiyaala zingt in het Sissala en Engels en haar nummers hebben een boodschap. Wiyaala is voorvechtster van vrouwenrechten en is tegen gedwongen huwelijken. Haar energieke en rauwe optreden trekt veel uitzinnig publiek. Zoals ze zelf zegt: “I’m like a lion” en haar ogen vlammen. Alles straalt kracht uit, haar nummers en haar bewegingen, zonder schroom obsceen, dan weer verleidelijk dansend en ritmisch beweegt zij over het podium.

Het festival is net zo kleurrijk als de modeshow van M.A.F Couture en de zonnige presentatrice.

Verslag: Gardenia Albrecht

Fotografie: Angela van Tol