TodaysArt 2018: Vrijdag

TodaysArt 2018: fotoverslag openingsavond.

Todaysart is een internationaal festival voor ‘contemporary visual and performing arts and e-culture’. Het TodaysArt Festival vindt dit jaar plaats van 21 tot 23 september in de Haagse binnenstad.

TodaysArt is het langstlopende festival voor kunst, muziek en technologie in Nederland. Als netwerkorganisatie voor digitale kunst en cultuur heeft TodaysArt door de jaren heen honderden lokale en internationale artiesten, denkers en publieksgroepen met elkaar samengebracht.

Het festival biedt een reeks baanbrekende optredens en audiovisuele installaties aan voor de veertiende editie van haar festival. De artiesten achter deze projecten hebben technologie op meest inventieve wijze gebruikt als medium of partner voor artistieke expressie: code, licht, lasers, geluid, beeld en bewegende objecten.

Als deel van de internationale samenwerking met de Society for Arts and Technology (SAT) van Montréal haalt TodaysArt dit jaar een wel heel bijzonder concept naar het Spuiplein in Den Haag: de ‘Fulldome’: een koepelvormige projectieruimte van 360 graden en een diameter van 15 meter. Vanaf de opening stonden lange rijen voor de ‘Dome’ voor een exclusieve beleving.

De koepel biedt tijdens het festival onderdak aan vijf immersieve audiovisuele voorstellingen die speciaal voor deze ruimte zijn ontwikkeld binnen het programma van de SAT. Dat was op vrijdag ‘Entropia’ (Live) door Fraction & LP St-Arnault + Guillaume.

In Theater a/h Spui de fascinerende combinatie Lotic + Roderick George met Embryogenesis, een spannende artistieke samenwerking door de Berlijnse DJ en producer Lotic en danser en choreograaf Roderick George. Het stuk verkent èn verlegt de grenzen tussen ‘hoogstaande’ en de ‘populaire’ cultuur door klassieke en moderne dansstijlen te combineren.

In zaal 2 van Theater a/h Spui Transforma + Sascha Ring – Manufactory (world premiere).

In de Foyer VR Installations

De bekende ‘West Coast Sound’ uit de kraakwereld is in Den Haag geboren. Het bleek het Hollandse antwoord op de rauwe techno uit Detroit. Dit jaar werkt TodaysArt samen met lokale promoters The Crave, HOOP, PIP en Het Magazijn om oude en nieuwe namen van de West Coast Sound achter de draaitafels op TodaysArt te krijgen: van Remy en Cosmox tot Pasiphae.

Fotografie: Anneke Ruys