Level 42

Level 42 excelleert in uitverkocht Paard Den Haag.

De Britse jazz-funkgroep Level 42 onder leiding van de charismatische zanger en left hand slap basspeler Mark King stond gisteren in een uitverkocht Paard Den Haag voor een optreden waarin vroeger en nu samensmolten.

De Britse band Level 42 mag dan alweer achtendertig jaar bestaan, ze zijn eigenlijk nooit echt weggeweest. Dat bewees de formatie gisteren in Den Haag. Paard is zeker geen nieuwe locatie voor hen, ze stonden er meerdere malen. Voor Mark King, zijn muzikale compagnon Mike Lindup (toetsen, zang) is het bijna als thuiskomer. “I love this place”zegt King dan ook snel na opkomst en je ziet dat hij het meent. Het plezier straalt af van deze band en dat zal de hele avond zo blijven. Op gitaar zien we verder broer Nathan King, op drums Pete Ray Biggin en Sean Freeman op saxofoon.

Wanneer zij tegen kwart voor negen het podium betreden en de hit ‘Running in the Family’ inzetten is de toon meteen gezet. Het nummer was bij ons een grote hit in 1987 en het publiek zingt uit volle borst mee. Al snel duidelijk is dat Level 42 niet alleen maar grote hits oplepelt maar ook goed kan improviseren waardoor de songs ook na zoveel jaar interessant blijven. Hits heeft Leven 42 volop gehad in de 80’s en 90’s. Noem ‘Love Games’, ‘Hot Water’, ‘Lessons In Love’, ‘To Be With You Again’, It’s Over’, ‘Heaven In My Hands’ en meer. De meeste daarvan worden in Paard ten gehore gebracht, maar ook passeert nieuw materiaal als ‘Build Myself A Rocket’ de revue.

Het publiek is enthousiast en wil alles niet alleen beluisteren maar ook registreren. Na een klein irritatie momentje van King na wat te veel mobieltjes (“leave those fucking***phones I’m HERE’) gaan de mensen weer over tot opletten en aandachtig luisteren. Het bekendste Level 42 nummer ‘Lessons In Love’wordt tot het allerlaatste bewaard en terecht. Het is een track die iedereen in de zaal kent en dat zorgt voor extra plezier. Vanuit de fans maar ook vanuit de band. Op het podium springt de blazerssectie rond en ook de rest van de band doet gretig mee. Iedereen kijkt terug op een avond waarin nostalgie hoogtij vierde, maar waar ook de wervelende show centraal stond. (AR)