Skunk Anansie

Skunk Anansie komt met live-album.

De band viert haar 25-jarig bestaan met 25LIVE@25

Volgend jaar bestaat Skunk Anansie vijfentwintig jaar en daarom brengt de iconische band op 25 januari 2019 via V2 Records het live-album 25LIVE@25 uit. Het album bevat opnames die de afgelopen jaren zijn gemaakt en door Jeremy Wheatley zijn samengebracht tot één uniek concert. Het is een passende ode aan de ongelofelijke carrière van Skunk Anansie en haar belang als muzikale en culturele kracht. De opwindende liveshows van het viertal zijn als een orkaan van energie, geluid en persoonlijkheid. Een aansporing om onderdeel te worden van iets groters, iets wat maar moeilijk te weerstaan is. Luister nu alvast naar de live-versie van all-time hit Weak.

Opgericht in 1994 legde het viertal direct een sterk gevoel voor individualiteit aan de dag. Ze vermeed de Britpop-scène met haar witte, mannelijke twintigers en presenteerde een glorieuze mix van ras, gender, seksualiteit, cultuur en muzikale invloeden. Niet gebonden aan welke scene dan ook ging Skunk Anansie volle kracht vooruit met haar eigen wilde geluid en beelden: geagiteerd, rauw en politiek geladen ‘clit rock’; een term bedacht door Skin. ‘As a black female singer, it was hard to get accepted in many ways,’ blikt Skin terug. ‘And then I was onstage, doing exactly what I envisioned in my dreams. And I felt for the first time that I was accepted.’ Gitarist Ace voegt toe: ‘London in the 1990s was a mish-mash of people. But bands weren’t – it was always four blokes with identical haircuts. We were a band of people who were real. That’s why we were radical.’

Vijfentwintig jaar nadat ze explodeerde vanuit de achterkamers van Londen is Skunk Anansie anno 2018 net zo krachtig en fundamenteel als het altijd was. Drummer Mark Richardson: ‘Everything that is good that has come out of Skunk Anansie has come out of being a live band. We’ve always thought that nobody could defeat us. Come on, try and beat us. You won’t.’ Bassist Cass is het daar helemaal mee eens: ‘We come alive onstage. That’s where we bare our teeth.’ En 25LIVE@25 is daar het beste voorbeeld van. Een recht-voor-zijn-raap document dat leeft en ademt en bewijst dat er maar één Skunk Anansie is en altijd zal zijn. @V2 Benelux

Foto: Hans Kreutzer