Andy Mackay

Andy Mackay – 3Psalms *****

Nee, gemopper over Bryan Ferry zijn jazzalbum met oude wijn in nieuwe zakken.. dan Andy Mackay, saxofonist en oboespeler in het 2011 definitief ter ziele gegane Roxy Music. Dat je op gepensioneerde leeftijd wel degelijk nog creatief kan zijn en de ziel van Roxy Music kan oproepen en hevig naar doen verlangen, laat hij ondubbelzinnig zien hier. Op een album, waar met vallen en opstaan 20 (!) jaar aan gewerkt is.

Het eerste wat bij mij op kwam is, dit is een nieuw Roxy album zonder Bryan Ferry in een soort – bij vlagen -Jesus Christ Superstar sfeer. Credit hier aan is onder andere zanger Harry Day-Lewis. Hier en daar klinkend als een verloren gewaande broer van good old Paul Young. 3Psalms bestaat uit, het zegt het al, drie nummers.

Andy Mackay zegt over het album op zijn website:
‘The 3Psalms started as an experimental project in the mid 1990s, aiming to be a synthesis of all Andy’s varied influences, from his classical training to his rock and roll, avant-garde electronica and even his years as a boy chorister.
Picking up in 2012, Andy went back into the studio, scoring strings, choir, synthesisers, guitar and some other rock elements. Of course, Andy’s distinctive sax sound weavesthroughout the piece.
Why “I have long been fascinated by this collection of ancient poetry and song which has permeated our cultural life. I have tried to reflect this by using the original Hebrew and Latin as well as 17th Century English.”
People of faith will find themselves in familiar territory while Atheists and Agnostics can join the extraordinary debate in which the Psalmists turn from a feeling that God is totally absent or unknowable to arguing with Him because He isn’t doing what they want!’

Roxyaans

Het eerste, Deep – Psalm 130 sleurt je gelijk aan de haren een mysterieuze sfeer binnen. De muziek klinkt Roxyaans, gedragen, gelaagd. Zou je dit een musical op cd kunnen noemen? Filmmuziek? Voor mij is het méér dan dat. Refuge – Psalm 90 vervolgt met eenzelfde zang declamerende Harry Day-Lewis en de altijd uit duizenden herkenbare sax of oboe van Andy Mackay. En.. horen we daar niet ook Phil Manzanera? Het is flauw het gekende ‘dit is het beste album wat Roxy Music nooit gemaakt heeft’ van stal te halen, maar enige waarheid daar in overvalt de luisteraar. Het is in ieder geval het spannendste wat voort komt uit de leden van Roxy Music sinds Bryan Ferry’s Mamouna uit 1995 – waar, toevallig of niet, Manzanera en MacKay ook al een aandeel in hadden.
Genietbaar ook als ongelovige

Nergens wordt de muziek drammerig of van een onluisterbaar religieus sausje voorzien. De muziek blijft toegankelijk, diep creatief in zijn aard. Dit is nu een album, wat je keer op keer op zet. Luister naar die solo in Deep, Psalm 130! Kippevel! Tenslotte het majestueuze Praise – Psalm 130. De vraag die anno 2018 overblijft: Had er in die tien jaar reünie (2001-2011) dan nooit een nieuw Roxy album ingezeten? Bollocks! Zoals de Engelsen zouden zeggen. Dit is pure onwil van Bryan Ferry geweest. Er zal nog van alles op de USB stick van Phil Manzanera staan. Andy Mackay beklaagde zich al eens bij Bryan Ferry dat hij delen (van een nooit voltooide) Roxy Music albumsessie gebruikt had op Olympia (2010). Wat is het dan een verademing als zo’n album als dit uitgebracht wordt.

Album van het jaar 2018.

Víjf sterren? Ja. Dik verdiend. Zó wordt je waardig oud, als artiest. Pet af. Ergens volgend jaar ook nog te genieten op DVD omdat er een eenmalig concert, gegeven afgelopen november in de Royal Albert Hall bij de premiére van dit album, uitgebracht gaat worden. De ene helft van het concert door Mackay en Manzanera (hij is er ook live bij) bewerkte Roxy nummers – die heel wat spannender klinken – de tweede helft van het concert 3Psalms integraal uitgevoerd. Iets om naar uit te kijken.
Wie een indruk wil krijgen hoe dat optreden was, kan op Facebook terecht bij een groep die THE MAIN THING – ( Roxy Music and Bryan Ferry fan group ) heet. Daar zijn enkele beeldopnamen te zien.

Recensie: Thomas Kamphuis

Website: https://www.andymackay.co.uk/3psalms

Facebook: THE MAIN THING – ( Roxy Music and Bryan Ferry fan group )