Madeleine Peyroux

Madeleine Peyroux met Anthem in TivoliVredenburg.

Jazz-zangeres Madeline Peyroux stond op 1 december in TivoliVredenburg met liedjes van haar nieuwe album ‘Anthem’ maar ook eerdere platen kwamen aan bod, net als verschillende covers.

Peyroux heeft een Franse naam en zingt vaak Frans repertoire, maar ze komt toch echt uit de Verenigde Staten. Ze is een van die artiesten met een oude ziel – ten tijde van haar debuutalbum Dreamland (1996) was ze pas 22 jaar, maar coverde ze met verve nummers van vooroorlogse iconen als Fats Wallers, Bessie Smith en Billie Holiday.

De publiciteitsschuwe Peyroux duikt af en toe onder en neemt dan haar oude beroep van straatmuzikant weer op, maar inmiddels is ze weer helemaal klaar voor de grote zalen. Zaterdag 1 december presenteerde ze haar nieuwste album Anthem. Hierop heeft ze zich wat meer laten inspireren door de grote singer-songwriters uit de jaren 70. Het is minder jazzy en bluesy dan alom geroemde voorgangers als ‘Careless Love’ en ‘Dreamland’ die nog steeds als de hoogtepunten uit Peyroux’oeuvre worden gekoesterd.

In TivoliVredenburg zit het publiek het grootste deel van het concert op de stoelen. Aandachtig te luisteren, dat wel. Madeleine Peyroux maakt sfeervolle muziek, met soms een beetje jazz en vleugjes blues en soul. De aangenaam klinkende stem is doorleefd en ze kan er alle kanten mee op. Ook haar gedreven band is van alle markten thuis, van jazz tot blues en veel daartussenin.

Tijdens het meer uptempo nummer ‘Honey Party’ mag er meegeklapt en meegezongen worden met het refrein en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Ook tijdens het nummer ‘Whiskey’is er interactie met het rustige publiek, dat vooral gekomen is om rustig te luisteren en te genieten.

Pas tegen het einde van het concert in TivoliVredenburg weerklinken de wat bekendere tracks, zoals ‘Dance Me To The End Of Love’, en ‘Careless Love’ en dan springt de vonk ook over op het publiek. Er wordt extra hard geklapt en geroepen. Wanneer de band na anderhalf uur van het podium wil verdwijnen is het enthousiasme compleet en beginnen de encores. Het concert dat gepland was voor anderhalf uur loopt uiteindelijk uit tot bijna twee uur, uiteraard tot grote vreugde van het publiek.

Door Anneke Ruys