Pussy Riot in Luxor Live!

Het befaamde Russische Pussy Riot stond met een bijzondere show in Luxor Live! Pussy Riot is het in 2011 opgerichte protestpunk/kunst-collectief uit Moskou bestaande uit een wisselende groep leden. De groep is bekend geworden met provocatieve guerilla punkrock optredens op publieke plekken.

Pussy Riot
Eind 2012 kreeg Pussy Riot wereldwijd de aandacht nadat leden van de groep werden opgepakt tijdens een optreden in een kerk in Moskou. Het optreden was een protest gericht tegen leiders van de Orthodoxe kerk omdat zij Poetin steunden tijdens zijn verkiezingscampagne. Drie van de leden (Maria ‘Masha’ Alyokhina, Nadezhda Tolokonnikova en Yekaterina Samutsevich) werden veroordeeld tot twee jaar gevangenschap.

Vanaf 2014 laat de groep (met Alyokhina en/of Tolokonnikova) regelmatig van zich horen met acties tijdens de winterspelen in Sochi, recent tijdens het WK en in diverse video’s of als sprekers op conferenties en festivals. In 2016 debuteerde Maria Alyokhina als actrice met een hoofdrol in Burning Doors, een toneelstuk van het Belarus Free Theatre, over politieke gevangenen in Rusland. Samen met Kyril Masheka en het muziekduo AWOTT speelt zij dit nieuwe Pussy Riot project in Luxor Live. Pussy Riot – Riot Days is de theatershow die gebaseerd is op het boek Riot Days van Maria Alyokhinas. Het is punk; dus er zijn geen zitplaatsen.

Tekst: Luxorlive.nl
Foto’s: Rob Herstel