Gilbert O’Sullivan eenmalig in Carré

Op 1 februari 2019 gaf Gilbert O’Sullivan een uniek eenmalig concert in Koninklijk Theater Carré. De legendarische singer-songwriter, bekend van zijn hits zoals o.a. ‘Alone Again’, ‘Claire’, ‘Nothing Rhymed’, ’Get Down’ en ‘Matrimony’, bracht onlangs in 2018 een nieuw album uit; ‘Gilbert O’Sullivan’ genaamd. Met zijn solovoorstelling ‘Just Gilbert’ bracht hij deze avond zowel oude als nieuwe hits in een intieme setting ten gehore.

De legendarische singer-songwriter Gilbert O’Sullivan behoort tot een van de grondleggers van dit genre. De Ierse Engelsman uit Waterford wist vooral in de jaren 70 hit na hit te scoren.
Nu zijn we vele jaren later en horen hem op zijn nieuwe album wederom achter zijn toetsen de sterren van de hemel zingen. ‘Love How You Leave Me’ of de ballade ‘Dansette Dream’ passen in de sfeer van zijn hits ‘Alone Again’ en ‘Nothing Rhymed’, die overigens nog steeds de Top 2000 halen. Ook de uptempo songs ‘What is it About My Girl’ en ‘No Head For Figures Like Yours’ klinken als de jaren ‘70 in een hedendaags jasje. Het was een geweldige avond in een bomvol uitverkocht Carré.
De intimiteit van de liveshow volgt de sfeer van het album Gilbert O’Sullivan, dat afgelopen najaar verscheen. Een inmiddels bejubeld album.

“Er zullen mensen zijn die dachten dat ik verdwenen was”, zegt Gilbert O’Sullivan. Maar de man van seventies-hits als ‘Nothing Rhymed’ en ‘Alone Again’ (Naturally) kwam enkele maanden geleden met een ondertussen bejubeld album. ‘Live in Europe’ haalde hem naar Nederland. De Ier speelt nu een solotournee en keek er naar uit om Amsterdam aan te doen. Dat was al weer een tijd geleden. “Dit keer is het anders dan normaal. Geen band; alleen ik op piano en Bill Shanley, mijn gitarist. Zo komen teksten beter over, vind ik”. Het enthousiasme uit het begin van zijn carrière is nog onverminderd aanwezig. De interacties met het publiek hebben nog steeds iets jongensachtig en baldadigs.

Foto’s en tekst: Jerrold Mallee