Delain live in Zwolle

Delain – Hedon, Zwolle 14 februari 2019 – *****

Dankzij een buurman werd ik op het bestaan van Delain op de hoogte gesteld. Deze band bestaat al sinds 2002, en ik had van hun bestaan kunnen weten omdat de toetsenist, Martijn Westerholt, één van de oprichters van Within Temptation was. Door ziekte verliet hij echter in 2001 deze band en richtte even later zijn eigen band op, samen Charlotte Wessels.

Met een totaal blanco gemoed naar Hedon getogen, op Valentijnsavond. Wat kon ik verwachten? Een ‘soort van Within Temptation’ ? Een beetje, bleek, maar toch vooral een band die nog diverser en muzikaler is. De avond verveelt geen moment, ieder nummer is in de leek, die ik ben, weer anders dan het voorgaande. Komt bij dat het geluid prachtig is in Hedon, en niets overschreeuwd wordt. Wát een keel heeft Charlotte Wessels! De andere bandleden vallen stuk voor stuk op door hun enorme kundigheid. Martijn Westerholt is de dirigent op de achtergrond op de toetsen, maar heel bepalend voor het geluid. Timo Somers, op gitaar, is geweldig. Timo deed me tijdens de Timo & Joe Jam, denken aan een liefdesbaby van Gary Moore en David Gilmour. Twee mannen die een kind krijgen, het is immers goed mogelijk. Die ene solo alleen al die vijfde ster waard. Magie.

Otto Schimmelpenninck van der Oije, je verwacht zo’n naam niet bij een muzikant, bast als de beste en geeft daarnaast harsh vocals als extra instrumentatie. Joey de Boer op drums is ook al zo heerlijk bezig. Zo wil je een drummer in dit genre horen. Ergens moet hij een extra been hebben verstopt, het kan niet anders. Laat ik Merel Bechthold op de tweede gitaar niet vergeten. Samen met Martijn Westerholt zorgt zij er voor dat de ritmetandem en solisten aan elkaar verbonden blijven.

Naast ouder en minder oud werk staat vanavond ook de aanstaande EP ‘Hunters moon’ in de schijnwerpers. Hier worden Masters of destiny en de titelsong gespeeld. Dit, als voorproefje op en compleet album, wat later zal verschijnen. Ondertussen reist men door naar Rusland en terug. Overal kent men deze onnederlandse topband.
Delain, Martijn, je overbuurman maakt een buiging voor je, Charlotte, Timo, Otto, Joey en Merel: jullie horen tot het allerbeste wat symfometal heeft voortgebracht, dat durf ik zomaar na één denderende en donderende luisterbeurt te stellen. Er een onverbiddelijke fan bij turvend. Wat een feest!
Setlist:

Intro – Go away/Masters of Destiny/The glory and the scum/Get the devil out of me/Suckerpunch/Danse Macabre/Here come the vultures/Fire with fire/The monarch/Hands of gold/The hurricane/Timo & Joey Jam/Sing to me/Pristine/Mother machine/Don’t let go/Were are the others/Hunters moon/The gathering

Website: http://www.delain.nl/

Hunter’s moon video

Masters of destiny video

recensie: Thomas Kamphuis