LONE

Ferdinand Bakker en Michel van Dijk van LONE vertellen over nieuw album Ten Songs.

Op 3 Juni a.s. verschijnt het nieuwe, derde album van LONE, het duo-project van Ferdinand Bakker en Michel van Dijk, de ex-voormannen van de legendarische Delftse band Alquin. Onder de noemer Ten Songs wordt de opvolger van het alom geprezen album View From The Bridge (2017) op cd en LP uitgebracht.

Zoals de titel al aangeeft bevat het nieuwe album 10 songs van de hand van gitarist en componist Bakker en zanger/tekstschrijver van Dijk. De nieuwe plaat is volgens het duo wat heftiger, wat crunchier dan de voorgangers.

“De verschillen tussen de albums blijken steeds tamelijk groot. De gitaarpartijen van Ferdinand zijn nu prominenter, mijn stem klinkt vaak lager. En Ferdinand heeft zichzelf overtroffen met zijn compositie Faith, de laatste track op het album.” Aldus Michel van Dijk.

Ten Songs werd opgenomen en gemixed in de ParkStudio in Amsterdam, onder productionele leiding van Ferdinand Bakker en gemasterd In Engeland door Andy Tube (o.a. Pink Floyd).

Wij spraken met multi-instrumentalist/producer Ferdinand bakker en zanger/tekstschrijver Michel van Dijk

1) Jullie nieuwe plaat ‘Ten Songs’ klinkt weer heel anders dan de voorganger. Hoe zien jullie de groei die jullie sinds 2017 hebben doorgemaakt?

M: De groei is goed gegaan, éen dag tegelijk! Nu twee jaar verder in voorwaartse beweging.
F. Ik zou het niet een groei willen noemen, maar meer een concretisering van onze muzikale identiteit. Waar vinden we elkaar. Er is meer duidelijke dialoog tussen de zang en de gitaar op dit album.
2) Is dat de bedoeling: steeds weer een nieuwe sound introduceren?
M: Wat  betreft het zingen heb ik voorzichtig geexperimenteerd met  lager zingen bijvoorbeeld, maar het is ook een voortzetting van wat op de eerste Lone cd is begonnen.
F. Dat gaat vanzelf. Bij Alquin was het niet anders. Elk nieuw album had weer een nieuwe invalshoek. Eigenlijk zie je dat bij de meeste artiestenwel.
En..het is niet erg inspirerend om jezelf te herhalen.
3) Hoe belangrijk is Alquin voor jullie geweest?
M: Heel belangrijk!
F.   Alquin was voor mij de definitieve keuze om voor de muziek te kiezen.
4) Hoe komen jullie liedjes tot stand?
M: Ferdinand komt met de muziek en dan maken we samen later of ik of Fer alleen de tekst erbij.
F. Meestal is de muziek er al. Met wat schetsen van mogelijke zang melodieën. Vaak weten we ook al waar de song over zou moeten gaan. Michel en ik zien elkaar regelmatig  en al pratende komen er gevoelens en verhalen boven. Die giet Michel dan meestal weer in een persoonlijke tekst.
5) Waar vind je je inspiratie?
M: Verschillende bronnen soms zijn het oude liedjes. Can’t go back is bijvoorbeeld een zwaar gedramatiseerde uitvoering van gesprekken die ik wel eens heb met vrienden en kennissen van mijn leeftijd. Of reactie op de muziek. Vaak weet ik het ook niet.
F. Die is er eigenlijk altijd wel. Ik componeer ook veel muziek voor andere media uitingen. Dus antenne staat altijd aan, in de auto, onder de douche…
6) LONE bestaat nu 6 jaar. Hoe kijken jullie terug op die periode?
M: Iedere 2 jaar een cd of werkstuk gemaakt.
F. Best wel verbaasd over de productie van zoveel materiaal. Kennelijk hebben we ongemerkt nog heel wat te melden.
7) Wat was jullie meest onvergetelijke moment?
M: De presentatie van het View From The Bridge album. Veel leuke vrienden en kennissen met introductie van Constant Meijers en Johan Derksen die de eerste cd in ontvangst nam. Daarna een hele lekkere set gespeeld, akoestisch, van verschillende Lone cd’s 1 en 2 plus nog wat Alquin songs samen met Ferdinand Bakker, Vincent Hiemstra en mijzelf. Was een half uurtje muis stil.
F. Er zijn er meer, maar ik vond zelf het bijna ademloos stilvallen van een rumoerige Boerderij bij de akoestische uitvoering  van Miles wel indrukwekkend.
8) Hoe zie je de verdere toekomst van LONE en wat hopen jullie nog te
bereiken?
M: Als jij mij je glazen bol ff kan lenen, kan ik het je misschien vertellen.
F. Daar heeft Michel een glazen bol voor gekocht.
Foto’s: Lonneke Stulen