Dale Watson

Country legende op zijn best in Paradiso.

Dale Watson is een authentieke countryheld, en is met een plek in de Hall Of Fame van Austin in Amerika al bijna een legende.

Net als zijn grote voorbeeld Johnny Cash speelt hij rauwe, pure country. Stonden we vorig jaar met Dale nog in VI bij Danny Vera, afgelopen zondag 09 juni mochten we weer even van heel dichtbij een countryavond in Paradiso beleven met deze legende. Dale Watson, een echte country troubadour van de bovenste plank, was even in Nederland.

Nashville-based pop country op zijn best. De in 1962 in Alabama geboren en in Texas opgegroeide Dale Watson wordt één van de meest hard werkende entertainers genoemd met een legendarische status. Hij is meer dan 300 dagen per jaar op pad met zijn gitaar en geroemd door de andere groten der aarde in dit genre, waaronder Willie Nelson.

Een avond dus, met mooie, oude country music van een groot artiest met passie. En het is juist die muziek met die passie én de vriendelijkheid van de artiest, die je raakt.

Zo werd het een ongedwongen performance met veel interacties. Veel verzoeknummers vanuit de zaal werden er gespeeld en Dale en kompanen genoten er zichtbaar van. Er werden dan ook gedurende de avond spontaan drankjes vanuit het publiek doorgesluisd naar het podium. En het was zeker geen water. Dat alles laat een diepe indruk achter, die je nooit meer vergeet.

Dale Watson is de grootste vertolker van de oude countrymuziek , welke tot grote hoogte en bekendheid is gebracht door o.a.Buck Owens, Merle Haggard, Willie Nelson en Johnny Cash.

De Amerikaanse country singer en songwriter is al sinds zijn debuutalbum Cheatin’ Heart Attack (1995) een outsider. Met zijn mix van Honkytonk, Western Swing en Rockabilly zet hij zich af tegen de ‘mainstream’ country, zich vasthoudend aan de muzikale waarden uit zijn jeugd. Samen met zijn ‘Lone Stars houd hij deze muziek levend’. Watson is ‘too country now for country, just like Johnny Cash’ zoals hij zingt in zijn nummer Nashville Rash.

Als moderne outlaw doet Watson gewoon waar hij zelf zin in heeft . Zo completeerde hij in 2014 The Truckin’ Trilogy, drie albums met alleen maar songs over het truckersleven. Country zoals country bedoeld is dus, geschikt voor liefhebbers van Merle Haggard en George Jones! Zijn laatste album, ‘Call Me Insane’ werd opgenomen in Austin Texas met gerenommeerd producer Lloyd Maines (Robert Earl Keen, Jerry Jeff Walker, etc). Naast het zingen speelt hij ondertussen ook nog in films.

In de loop der jaren heeft hij een flinke schare trouwe fans opgebouwd en treedt zo nu en dan ook nog op in Nederland. Een zeer vriendelijke artiest, die altijd even tijd maakt voor zijn fans. Een absolute buitenkans dus voor de liefhebbers van het genre en voor nieuwkomers een buitenkans om één van de nog levende helden van de country in levende lijve te aanschouwen.

Tekst en fotografie: Jerrold Mallee