Elton John

Waardige afscheidsshow van Elton John in Ziggo Dome.

Op 17 juni gaf Elton John zijn tweede en laatste afscheidsshow in Ziggo Dome. Met zijn optreden in het kader van de Farewell Yellow Brick Road Tour laat de zanger in Amsterdam zien en horen waarom hij erg gemist zal gaan worden.

Het is een vroeg concert in de Ziggo Dome. Iets na half acht schallen de eerste tonen door de Amsterdamse concerthal en het concert gaat uiteindelijk door tot na tienen. Elton John (72) is het zingen en pianospelen nog steeds niet verleerd, net als het entertainen want ook daar is hij een meester in. Je ziet de mensen genieten, meeklappen en ook herinneringen beleven. De fans zijn lyrisch en laten dat duidelijk blijken.

Het is behalve muzikaal ook een visueel sterke show daar in de Ziggo Dome. De hele avond wordt het optreden aangevuld met mooie visuals, waarin het leven van de zanger voorbij kwam. Ook de band speelde magistraal, sommigen van hen spelen al jaren samen met Elton John.

Wat ook opvalt is het grote enthousiasme waarmee Elton John zijn concert geeft. Je ziet hem genieten van ieder moment en regelmatig richt hij zich tot het publiek om hen te bedanken voor alle jaren die ze hem gesteund hebben met het kopen van zijn muziek en het bezoeken van zijn concerten.

Dan zweept hij tijdens een uitbundige versie met veel instrumentale momenten van Rocketman de mensen op tot grote hoogten. Er wordt uitbundig euforisch gereageerd, maar soms bij de rustige songs zijn er ook emoties die vrijkomen, vooral bij de breekbare liedjes, zoals Your Song, Someone Saved My Life Tonight en Candle in the Wind.

Tijdens het laatste blok van de show komt de ene grote hit na de andere voorbij en laat je realiseren hoeveel hits Elton John wel niet gehad heeft in zijn lange carriere. Zoals een perfecte kippenvel versie van Don’t Let The Sun Go Down On Me, een emotionele Your Song en een swingende Saturday Night’s Alright For Fighting. De enige echte afsluiter is natuurlijk Goodbye Yellow Brick Road waar ook de tour naar is vernoemd. En dan is het meer dan twee en een half uur durende concert toch echt ten einde. (AR *****)