Fatoumata Diawara

Malinese zangeres krijgt Edison World Award.

Hoewel de prestigieuze Edisons pas op 7 juli worden uitgereikt, is er al bekend gemaakt dat de award in de categorie World gaat naar Fatoumata Diawara met haar album Fenfo. “De opname is indringend van sfeer en transparant zodat elk detail tot zijn recht komt. Dit schept een muzikale omgeving waarin Diawara’s stem in alle opzichten kan stralen”, aldus de jury van de Edisons. Helaas kan Fatoumata niet bij de uitreiking aanwezig zijn, maar ze heeft laten weten zeer erkentelijk te zijn voor de award.

De Malinese ster timmert al een aantal jaar aan de weg als solo artiest. Ze begon haar zangcarrière ooit als achtergrondzangeres bij Oumou Sangaré en bracht in 2011 haar debuutalbum Fatou uit, waarop zij met haar krachtige stem in haar songteksten de benarde situatie voor vrouwen in haar thuisland Mali aan de kaak stelde. Het album bleef niet onopgemerkt en werd positief ontvangen door de internationale pers. In 2018 verscheen de langverwachte opvolger Fenfo waarop zij haar sound naar een nieuw plan tilde. Met dit album verwierf zij wereldwijde roem en ze nam er eerder dit jaar een Grammy Award voor in ontvangst.

Fatoumata Diawara heeft Fenfo dit voorjaar al ten gehore gebracht in Eindhoven, Den Haag en Groningen. Komende zomer en najaar zal ze ons land nog een paar keer aandoen. Op Le Guess Who? festival is ze aangesteld als curator vanwege haar vooruitstrevende blik en haar uitgesproken stem. Ze stelt daar een programma samen dat gerelateerd is aan afrocubisme – een kruisbestuiving van Malinese en Cubaanse muziek – en afrofuturisme. Ook geeft ze zelf een show op dit festival op 10 november. Verder staat ze op 6 juli op het Afrika festival in Hertme en op 17 november in Paradiso, Amsterdam. @Earthbeat

Optredens: 
6 juli – Afrika Festival, Hertme
10 november – Le Guess Who?, Utrecht
17 november – Paradiso, Amsterdam