Gloria Gaynor

Fotoserie: Gloria Gaynor pakt Paradiso moeiteloos in.

Vol allure betreedt disco & soulzangeres Gloria Gaynor het podium van Paradiso. In de tot de nok gevulde Amsterdamse poptempel wordt ze meteen liefdevol onthaald door een zaal gevuld met fans en vele andere bewonderaars.

Wanneer ze start met ‘Going out of my Head’ is het publiek al helemaal uitzinnig. Er wordt gedanst, geklapt en soms alles vastgelegd met mobieltjes. Gloria’s stem klinkt nog even krachtig als toen ze decennia terug begon, dat valt meteen op tijdens het concert. Het is voor de eerste keer dat Ms Gaynor hier in het Amsterdamse Paradiso staat en het enthousiasme straalt van haar af. Je ziet haar genieten van alle liefde die haar ten deel valt en soms verbaast ze zich over de sfeervolle locatie die haar toch wel aangenaam verrast lijkt te hebben.

Gloria Gaynor deelt in Amsterdam haar muziek, haar hits en veel bekende songs uit heden en verleden. Dat zijn haar eigen hits ‘Never Can Say Goodbye’, ‘I Am What I Am’ en ‘I will survive’maar ook songs die ze koestert van anderen als Roberta Flack’s ‘ Killing me softly with his song’, wat in Gloria’s versie een extra intense dimensie krijgt: kippenvel! “Zoals jullie weten doe ik ook graag nummers van anderen, alleen geef ik er wel mijn eigen speciale draai aan!”grapt ze tegen het publiek wat dat natuurlijk van harte beaamt.

Gloria’s veertienkoppige gedreven band met getalenteerde musici en achtergrondzangeressen krijgen ook genoeg ruimte tijdens het concert. Vooral tijdens momenten dat Gaynor even naar de achtergrond verdwijnt laten haar mensen hun grootste skills zien aan het publiek. We horen onder meer een bijzondere versie van Beyonce’s ‘Crazy in Love’ dat niets onder doet voor het origineel. Gloria zelf brengt een waardevolle ode aan the late great Donna Summer met de in een medley gegoten songs ‘Last Dance’ en Mac Arthur Park’. Andere covers die voorbijkomen zijn ‘Every breath you take’ en ‘Beautiful’.

Maar we gaan ook terug naar het heden. Want Gloria Gaynor heeft net haar autobiografische gospelalbum ‘Testimony’ uitgebracht met daarop de catchy song ‘Back On Top’.  Ze brengt er verschillende mooie nummers van: behalve ‘Back on top’ook Joy comes in the morning’, ‘Talkin’about Jesus’en ‘Man of peace’. Het album gaat over haar leven, haar geloof en haar ervaring met de liefde van God. En hoe ze al meer dan veertig jaar lang mensen kracht geeft met haar grootste hit ‘I Will Survive’.

Dat nummer wordt in Paradiso natuurlijk voor de laatste fase van het concert gebruikt en zorgt ervoor dat de fans in Paradiso nog een keer helemaal uit hun dak kunnen gaan. En na de spectaculaire toegift ‘Everybody dance’ een catchy cover van de band CHIC, komt er echt een einde aan anderhalf uur geweldig muzikaal feesten. Onvergetelijk!

Tekst en fotografie: Anneke Ruys