Yola

Zangeres  imponeert met mooie countrysoul in LantarenVenster.

De Britse zangeres Yola gaf op 26 augustus in LantarenVenster de eerste van drie Nederlandse concerten. In Rotterdam stond ze meteen voor een uitverkochte zaal.

Yola staat als solozangeres aan het begin van een mooie carriere, dat is zeker. Haar combinatie country met soul is bijzonder en raakt je meteen. Dat gebeurde in ieder geval op 26 augustus tijdens Yola’s eerste van drie concerten op vaderlandse bodem. In Rotterdam raakten de mensen meteen in de ban van de ontwapenende 35-jarige zangeres en haar imponerende levensverhaal.

Het debuutalbum van Yola heet Walk Through Fire en ze introduceert haar levensverhaal aan het publiek in LantarenVenster. Ze groeide op in armoede, werd op latere leeftijd dakloos en kreeg stemproblemen door alle stress die haar turbulente leven veroorzaakte. Zelfs als de frontvrouw van de relatief succesvolle band Phantom Limb voelde ze zich door haar mannelijke bandleden nooit echt serieus gekomen.

Het album staat vol met break-up songs die niet alleen gericht zijn aan een gewelddadige ex, maar ook aan haar vroegere zelf. Tijdens haar optreden probeert ze een positieve draai te geven aan alle ellende die ze meemaakte. Dat doet ze met humor en een lach en windt met opzwepende countrysoul het publiek om haar vinger. Ook haar enthousiaste begeleidingsband met daarin geweldige muzikanten mag op alle lof rekenen. De mensen laten hun enthousiasme keer op keer blijken en dat lijkt Yola ook te raken. Ze zegt tijdens het optreden regelmatig dat ze het fijn vindt om in Nederland op te treden.

De setlist bestaat grotendeels uit eigen songs, al voegt Yola ook enkele covers toe, zoals Big Yellow Taxi van Joni Mitchell, Spanish Harlem van Aretha Franklin en The Letter van Joe Cocker.

De Nederlandse zangeres Nona verzorgde op overtuigende wijze het voorprogramma van Yola in LantarenVenster.

Fotografie: Anneke Ruys