Cher

Wereldster imponeert in live Ziggo Dome.

De Amerikaanse superdiva Cher (73) was gisteren in Nederland voor een concert in de tot de nok gevulde Ziggo Dome. Daar gaf ze vijftien jaar na haar afscheidstournee een imponerend concert met een hoog showelement waarbij werkelijk alles uit de kast werd gehaald.

Door Anneke Ruys

Cher betreedt twintig minuten later dan gepland het podium van de Ziggo Dome. Maar dat past bij een diva en zeker van haar kaliber. Ze daalt neer vanuit de hoogte op het podium, getooid met een knalblauwe pruik en gestoken in een glitterpak. Dan voegt ze zich tussen haar dansers om een overtuigende ‘Woman’s World’ te zingen. Gedurende de anderhalf uur durende show zou ze vele malen van pruiken en vooral outfits wisselen: het ene nog extravaganter dan het andere.

Enige minpuntje van het concert is misschien haar lange moraalverhaal aan het begin van het optreden. Daarin steekt ze vrouwen een hart onder de riem en verzekert hen dat alles mogelijk is, zelfs op hoge leeftijd (“kijk maar naar mij”). Het duurt te lang, maar het publiek neemt het voor lief want ze kijken tenslotte naar een idool dat anno 2019 nog steeds een perfecte show kan neerzetten.

Zo nu en dan verdween Cher even voor een kledingwissel naar achteren, waarna een dansact of ander showmoment het optreden tijdelijk overnam. Of vervangen door oude beelden op de videoschermen waarin Cher’s muzikale loopbaan in alle facetten voorbijkwam. Behalve de muziek carriere ook die bij de film, want mensen vergeten wel eens dat Cher een Oscar-winnares is (voor ‘Moonstruck’) en in verschillende films schitterde (de mooiste rollen kwamen voorbij op het videoscherm).

Opvallend is hoe goed ze er – met een klein beetje hulp van de plastisch chirurg – nog perfect uitziet voor haar leeftijd en nog soepel en strak over het podium beweegt. En dan die stem! Cher kan nog steeds zingen als de beste en haar vocalen blijken in de loop der jaren hun kracht niet verloren te hebben. Tijdens haar optreden neemt ze de fans mee op een reis door haar gehele carriere: geen enkel hoofdstuk wordt vergeten. Zelfs haar Sonny & Cher periode komt ruimschoots aan bod. Dan zingt ze de nummers ‘The Beat Goes On’en ‘I Got You babe ’uit die begintijd.

Maar ook de Cher anno 2019 komt aan bod. Recent was de zangeres te zien in de succesvolle muziekfilm Mama Mia! Here we go again en bracht ze een album uit met ABBA-covers waarvan ze er drie laat horen in Ziggo Dome: ‘Waterloo’, ‘SOS’ en ‘Fernando’. Dan staat de zaal weer naast de stoelen om mee te dansen en te swingen. En dat is eigenlijk de hele avond zo, ook met de jaren 80/90 klassiekers ‘Walking in Memphis’, ‘The shoop shoop song (it’s in his kiss)’ en ‘If I could turn back time’.

Maar veel – vooral de wat jongere – bezoekers, zullen Cher associëren met haar grote 90’s hits ‘Strong Enough’ en de allergrootste uit die tijd, de monsterhit ‘Believe’, die naar verwacht tot het einde van het concert bewaard is. Dan zien we in een spijkerbroek gehulde Cher die vol enthousiasme haar grote succesnummer brengt. Op dat moment staat de zaal nog een laatste keer op zijn kop. Wellicht ook de laatste keer Cher in concert, want je verwacht niet dat ze nog terugkomt na haar afscheidstournee. Alhoewel..bij Cher weet je dat natuurlijk maar nooit! (AR)