Heather Nova

Betoverend optreden in Paard Den Haag: Fotoserie.

Een optreden van Heather Nova is altijd speciaal. Haar concerten zijn hemels en bezwerend, of het nu akoestisch is of live met een band, zoals 22 oktober in Paard Den Haag.

Voor een goed gevulde zaal staat de singer-songwriter in Den Haag, waaronder veel die-hard fans. De meesten van hen zijn dertigers en veertigers, maar we zien ook jongere mensen. Waarschijnlijk zullen zij de songs van het nieuwe album ‘Pearl’ voor het eerst live horen. En daarnaast ook een handjevol klassiekers, want ook die ontbreken niet in het Paard. Het contact tussen het publiek en Heather Nova is tastbaar, al wordt er niet uitzonderlijk veel gepraat. De zangeres richt zich halverwege de show op het kleine meisje Scarlet dat tegen het podium geplakt staat en nauwelijks daarboven uit komt. “I have an adorable fan right here” zegt Heather met een glimlach en je ziet meteen dat ze het meent. Dat is voordat ze het hemelse ‘Everything Changes’ van het album ‘300 Days At Sea’ in: kippenvel.

Een van de mooiste tracks op het album Pearl is ‘Rewild me’, een nummer waarin Heather terugkeert naar de natuur, die als een meisje van Bermuda een rode draad door haar leven loopt. Op het podium kent het liedje een mysterieuze sfeer die qua sound rustig begint maar overgaat in schreeuwende gitaren en je meesleept naar grote hoogtes. De setlist van Heather Nova in het Paard kent trouwens een goede dwarsdoorsnede van haar 25-jarige repertoire. De ingetogen nummers krijgen tijdens het concert evenveel aandacht als de stevige tracks en van bijna alle tien de albums wordt wel iets gespeeld.

Maar laten we vooral de fragiele liedjes niet vergeten, waarin het hoge, engelachtige stemgeluid van Heather Nova de boventoon voert. Die nummers zorgen voor puur kippenvel en onverwachte emoties omdat ze qua onderwerpen, gevoel en emoties gewoon heel diep raken. Het zijn liedjes over liefde, gevoel, maar ook scheiding en pijn, misbruik en mishandeling. En als fan zijn veel liedjes in een tijdspanne van 25 jaar gewoon met je meegereisd. Zoals bijvoorbeeld de songs ‘Winterblue, ‘Make You Mine’, ‘’My Fidelity’ , ‘Island’ en ‘Sea Glass’. Die transporteren je naar jaren terug en brengen herinneringen met zich mee.

Het wordt een prachtige, onvergetelijke avond met een lach en een traan. Liedjes om mee te zingen of intens naar te luisteren en je mee laten voeren naar een plek waar je graag wilt zijn. Na anderhalf uur ademloos luisteren kan het publiek Heather Nova en haar gedreven band dan ook maar moeilijk laten gaan. Er komen verschillende toegiften waaronder een geweldige versie van ‘Papercup’ (met daarin korte stukjes van ‘Don’t Dream It’s Over’ van Crowded House) en ‘Walk This World’. Je ziet dat Heather en haar band met volle teugen genieten van het optreden waarbij het publiek een grote rol toebedeeld is.

Tekst en foto’s Anneke Ruys