Lori Lieberman

Zangeres betovert Concertgebouw Amsterdam.
Op 4 oktober werd het nieuwe album van Lori Lieberman gepresenteerd in Carnegie Hall New York, aansluitend touren Lori Lieberman en het Matangi Quartet met ‘The Girl and the Cat’ langs Nederlandse theaters. Gisteren gaf het gezelschap een optreden in het bijzondere Concertgebouw Amsterdam.
Dit pand kent zoveel zalen en gangen dat je bij het rondlopen geen idee hebt hoe druk het nu is totdat je in de gevulde zaal terecht komt. Het kleine podium staat vol met muziekinstrumenten waaronder een grote vleugel, gitaren en uiteraard diverse violen. Het is een intieme kleine zaal waar de Lori (bekend van onder meer haar mooie versie van Killing me Sotfly) perfect uitkomt.
Een paar jaar terug kwam Lori Lieberman het Nederlandse Matangi Quartet tegen toen zij optraden in Carre. Ze wist toen meteen dat ze graag een samenwerking wilde met het bijzondere orkest. Nu een kleine tien jaar na dato is dit werkelijkheid geworden in de vorm van een album maar ook een tour, aangevuld met pianist en zangeres Denise Brand, Marijn van Prooijen op contrabas en op gitaar Jaap Kwakman. Hem kennen we natuurlijk ook van zijn inzet met 3JS.
De liedjes op het album The Girl and the Cat zijn gewijd aan verschillende onderwerpen. Zo gaat Martha and me over brandweermannen tijdens 9/11 en de uiterst persoonlijke titelsong gaat over de dagelijkse struggles tussen moeder en dochter.
Er is nog meer Nederlandse invloed zoals bijvoorbeeld de bijdrage van Henny Vrienten, die welliswaar in het Nederlands bijdroeg aan He Sings. Henny heeft de tekst geschreven welke Lori onder bezielend oog van hem deze heeft herschreven in het Engels. Al met al een prachtig album waarmee de bezoekers van Concertgebouw Amsterdam gisteren kennis hebben kunnen maken.  Kijk voor meer informatie over de tour op:
https://lorilieberman.com/wordpress/
Fotografie: Gwendolyne van Erp