Crossing Border 2019 Vrijdag

Fotoserie: Crossing Border 2019 Vrijdag.

foto Jungstötter

Crossing Border Den Haag is één van de meest spraakmakende hedendaagse literatuur- en muziekfestivals in Europa. Het festival biedt een keur aan stijlen in het geschreven, gesproken en gezongen woord. In 1993 werd het festival voor het eerst georganiseerd. Door een podium te bieden voor verhalen uit vele windstreken wil het festival mensen verbinden en inspireren.

Op de eerste Crossing Border dag van 2019 viel er weer veel te genieten en te ontdekken in Theater a/h Spui en omgeving. Het bijzondere van het festival is dat namen die je op papier misschien nog niet kent je mateloos kunnen verrassen en meevoeren. Van de eerste dag op Vrijdag 1 november vielen vooral de volgende acts op:

Cautious Clay, een jongen uit Brooklyn die eigenlijk Joshua Karpeh heet, is er een van. In de intieme Heartbeat Hotel Zaal brengt deze zanger, fluitspeler, saxofonist en beatboxer een swingende mix van jazz en soul voor een zaal die muisstil luistert. Deze geweldige zanger en begenadigd instrumentalist laat een grote indruk achter.

In The Raven maken we kennis met The Delines, de nieuwe band van Willy Vlautin, de man die sinds mid jaren negentig meer dan tien albums uitbracht met zijn vorige band Richmond Fontaine. Die heeft nu plaats gemaakt voor The Delines met zangeres Amy Boone die weer hersteld is van een ernstig auto-ongeluk waardoor het album ‘The Imperial’een tijdje moest worden uitgesteld. Vlautin brengt zijn eigen versie van de Americana. Daarin laat hij de invloeden uit het Amerikaanse Zuiden een beetje voor wat ze zijn, en er een flinke hedendaagse folk voor in de plaats brengt.

Het Berlijnse Jungstötter is ongetwijfeld de verrassing van dag 1. De Heartbeat Hotel is in ieder geval tot de nok gevuld met nieuwsgierige toeschouwers. De band wordt aangevoerd door Fabian Altstötter: producer, zanger, gitarist en pianist. New Romantics komt in je op, maar qua sound ook Lou Reed, net als Scott Walker, Talk Talk en Billy Idol. Altstotter is een echte frontman, en zijn band kan subliem switchen van donker naar licht, van een feestje naar zwaar op de hand. Prachtige stemmige muziek die je soms doet huiveren. Donderdag trok de band volgens Fabian slechts een paar toeschouwers, maar op Crossing Border weten ze zeker wat goede muziek is.

Ook indruk maakt de Thurston Moore Group onder leiding van Thurston Moore verhuisde in 1976 als achttienjarige naar New York om punkmuziek te maken. In 1980 richtte hij Sonic Youth op. Sindsdien speelt Moore in de voorhoede van de alternatieve rock, de term waarmee van oorsprong alle muziek werd aangeduid die zich verzette tegen de mainstream of daarvan afweek. Tegenwoordig werkt Moore solo, en treedt hij op en maakt platen in samenwerking met verschillende ensembles en met zijn eigen band, The Thurston Moore Group (bestaande uit Deb Googe, Steve Shelley en James Sedwards).

Verder waren er ook nog mooie optredens van onder meer Sinead O’ Brien, The Avonden, Vic Willems.

Fotografie en tekst: Anneke Ruys