Crossing Border 2019 Zaterdag

Fotoserie: Crossing Border Dag 2.

Ook tijdens de tweede Crossing Border dag viel er volop te genieten en te ontdekken. De dames domineerden op de Zaterdag het muziekprogramma met bijzondere en gevarieerde optredens. Van donker tot uitbundig: er waren genoeg meeslepende acts om het publiek te bekoren en mee te slepen.

De van oorsprong Haitiaanse zangeres Melanie Charles opent op zaterdagavond het programma in de Nieuwe Kerk. De locatie is goed gevuld met mensen die waarschijnlijk al vooraf van deze bijzondere artiest gehoord hebben of erover gelezen. De soulvolle stem doet op het eerste gehoor denken aan bijvoorbeeld Alicia Keys, maar er zit ook veel experimentele jazz in haar muziek. Charles beweegt zich soepel door jazz, soul en experimentele muziek vol Haïtiaanse invloeden. Charles wordt begeleid door drummer Ignabu en dat levert een interessante combinatie op. Behalve met haar stem bekoort deze dame ook met de dwarsfluit en met haar liedjes die van klein tot groot gaan.

De jonge Britse Billie Marten stond als piepjonge tiener op al de planken waar ze op intense wijze haar liedjes bracht. Dat doet ze nu nog steeds en daar is de intieme Oasis zaal zeker getuige van. Denk bij Marten qua stijl aan een Laura Marling of aan Jenny Hval. Billie Marten maakt folk, gebracht met een ijle, hoge stem. Dat levert intens mooie liedjes op, al merk je wel dat het aanwezige publiek halverwege uitdunt. Maar dat heb je nu eenmaal bij een festival met zoveel interessante artiesten.

Dan is zangeres Emel Mathlouthi van een geheel ander kaliber. In januari 2012 werd zij van het ene op het andere moment een superster: ze was dé stem van de revolutie in haar thuisland Tunesië. Sindsdien reist Mathlouthi de wereld over en is zij een gelouterde, internationaal opererende artiest geworden. Ze is naast zangeres ook activiste en dat hoor je in haar – tegenwoordig ook Engelstalige – liedjes terug. Haar optreden in The Raven zaal begint rustig met alleen zang, maar wordt al snel aangevuld met percussie en synthesizers. Mathlouthi is charismatisch en intens wanneer zij zingt over haar passies en over datgene wat haar verder bezig houdt. Een bijzondere en uitzonderlijke artiest, dat is ze zeker.

Het hoogtepunt van dag 2 is ongetwijfeld het optreden van Soap&Skin van de Oostenrijkse Anja Plaschg in een tot de nok gevulde Nieuwe Kerk. Haar optreden op Crossing Border is extra bijzonder omdat ze samen speelt met s t a r g a z e, een combo dat modern klassiek combineert met hedendaagse pop. Het levert een optreden op dat zo intens is dat je er meerdere malen kippenvel van krijgt. Het is zo onbeschrijflijk mooi wat hier op het podium van de Nieuwe Kerk gebeurt. Je zou willen dat het optreden veel langer zou duren dan het uur en kwartier wat ervoor staat. Het levert in ieder geval een staande ovatie op en een toegift.

Verder ook mooie optredens van onder andere Shana Cleveland, Kojaque, Dawes, Kate Tempest en Camiel Meiresonne Solo (Son Mieux).

Fotografie en tekst: Anneke Ruys