Heather Nova interview

Zangeres vertelt over haar album Pearl.

Singer-songwriter Heather Nova bracht enkele maanden terug haar tiende album ‘Pearl’ uit. Deze verschijnt 25 jaar na haar doorbraakplaat ‘Oyster’ en roept zeker de nodige vergelijkingen en overeenkomsten op met dat album.

Door Anneke Ruys

Het interview met Heather Nova vindt plaats in concertlocatie Paard in Den Haag, voorafgaand aan het optreden dat de zangeres later die avond daar zal geven. Het is een weerzien met een artiest die al meerdere malen eerder voor mijn microfoon verscheen. Een bijzondere zangeres en een vrouw die trouw aan zichzelf is gebleven en nooit voor de weg van de commercie koos.

Van Heather Nova wordt beweerd dat ze kil en afstandelijk zou zijn, maar het tegenovergestelde is waar. Na het moment van de hernieuwde ontmoeting vraagt ze belangstellend hoe het mij vergaan is in de pakweg vijf jaar dat we elkaar niet meer gesproken hebben. Ze memoreert aan de reizen die ik eerder maakte en mijn liefde voor Latijns Amerika, zaken die ik tijdens onze gesprekken wel eens terloops genoemd heb. Een bijzonder geheugen als je bedenkt dat deze vrouw in haar carrière vast al heel wat journalisten ontmoet heeft. “Would you like some tea before we start?” vraagt ze vriendelijk en even later staat er een geurige kop thee op tafel en kan het interview beginnen.

Groeibriljant

De aanleiding van ons gesprek in Den Haag is Heather’s nieuwe album ‘Pearl’, in verschillende opzichten het ‘tweelingzusje’ van haar eerste grote succesalbum ‘Oyster’. “Qua sound grijpt ‘Pearl’ in terug naar het bescheiden rockende album ‘Oyster” stond er in een recensie die ik hierover las en dat wekte onmiddellijk mijn interesse. Het vervolg van een bijna niet te overtreffen plaat? ‘Pearl’ klinkt in ieder geval als een groeibriljant met daarop alleen maar liedjes die recht onder je huid kruipen en zich daar blijvend nestelen. Een plaat waar je keer op keer naar wilt luisteren met nummers waar je kippenvel van krijgt. Ik laat haar weten dat het album hier in Nederland alleen maar mooie recensies mocht krijgen. “Daar ben ik erg blij mee, al ben ik niet heel erg verbaasd. Hier in Nederland heb ik altijd veel begrip ondervonden voor mijn muziek, zowel live als wat betreft de platen die ik maak. Jullie tonen serieuze interesse in mijn muziek en zijn mij door de jaren heen altijd trouw gebleven. Veel memorabele optredens heb ik in Nederland gedaan. Ik ben daar echt oprecht dankbaar voor”.

Op haar nieuwe album werkte Heather weer samen met Youth, de producer met wie ze destijds ook haar debuut opnam. “Hij is een unieke, creatieve producer. Youth laat je zijn wie je bent en probeert alleen het allerbeste uit je te halen. Daarom was ik erg blij dat hij ‘ja’ zei en op dit voor mij bijzondere album weer met mij wilde samenwerken. Voordat ik contact met hem opnam, had ik met een aantal andere producers gesproken, maar uiteindelijk kwam ik toch weer bij Youth terecht. Vanaf het moment dat we ergens in Spanje in de studio zaten wist ik meteen dat het helemaal goed zou komen met de songs voor het album”.

Autobiografische liedjes

Op ‘Oyster’ schreef Heather Nova haar pijn, verdriet en frustraties van zich af en op ‘Pearl’ is dat niet anders. “Muziek werkt altijd helend en louterend voor mij. Het is de manier om mijn emoties te kanaliseren. In mijn autobiografische liedjes schrijf ik de dingen van mij af die pijn doen, maar ook vier ik de mooie momenten van liefde, vriendschap en bezing ik onderwerpen als de schoonheid van de natuur want ook die is erg belangrijk in mijn leven. Soms zijn dingen bijna te pijnlijk om te beschrijven, maar ik moet dat doen om mezelf te kunnen helen. Ik trek me dan terug op een rustige plek in een natuurlijke omgeving en dan vloeien de liedjes vanzelf”.

Het nummer ‘Over The Fields’ van ‘Pearl’ lijkt een rechtstreekse connectie te hebben met ‘Island’ van ‘Oyster’ uit 1994. ‘Island’ is een pijnlijk autobiografische song over misbruik en mishandeling door een geliefde. “Toen ik aan het nieuwe album werkte kreeg ik juist van die man waar het nummer over gaat een lange brief waarin hij mij liet weten dat hij stervende was. Ook vroeg hij om vergiffenis om alles wat hij mij heeft aangedaan. Ik heb hem teruggeschreven en gezegd dat hem alles vergeven was. Een pijnlijk moment maar ook tegelijkertijd een manier om af te sluiten wat er lang geleden was gebeurd. Met het nummer ‘Over The Fields’ heb ik die periode ook definitief van me af kunnen schrijven”.

De helende natuur van Bermuda

Maar ‘Pearl’ kent naast verdrietige thema’s als een huwelijk dat na twintig jaar voorbij is en het pijnlijke moment dat je je zoon moet vertellen over de scheiding van je ouders, ook songs over de euforie van een nieuwe liefde.  Heather Nova ontmoette Vincent tijdens de fotosessies voor het album en voelde meteen een bijzondere band met de man die haar weer kennis liet maken met de liefde die ze kwijt was geraakt toen ze na een relatie van twintig jaar scheidde van haar ex Felix Todd, de vader van haar zoon Sebastian. Behalve odes aan de nieuwe liefde en verdriet over een verloren liefde schrijft Heather op ‘Pearl’ ook over de bijzondere verwantschap die ze koestert met de natuur. “Ik hou oneindig veel van de natuur en put daar kracht uit. Zoals je weet woon ik sinds 2004 permanent op mijn geboortegrond, het tropische Bermuda. Mijn eiland inspireert me in veel opzichten. De oceaan, de zacht warme Caraibische lucht en de mooie zonsondergangen met de altijd veranderende luchten. Daar kan ik intens van genieten en krijg veel inspiratie. Een liedje wat over de verwantschap die ik voel met de natuur gaat is ‘Rewild Me’. Als ik op tour in de drukke westerse wereld ben waar alles in een ongelooflijk snel ritme gaat, mis ik de hechte band met de natuur en alles wat je ervan kunt leren. Dan koester ik de momenten dat ik weer thuis ben en me weer een met de natuurlijke wereld kan voelen”.

Foto’s V2 Records