Melanie Safka

Fotoserie: First Lady of Woodstock met nostalgisch concert in De Doelen.

Melanie Safka – The First Lady of Woodstock – maakt dit najaar een tour door Nederland ter gelegenheid van het 50-jarige jubileum van het legendarische Woodstock festival. Op 14 december gaf deze muzikale legende een onvergetelijk concert in de Doelen.

In de uitverkochte Rotterdamse concertzaal zit het vol met fans en andere bewonderaars van Melanie. Ze wachten vol verwachting op het optreden van hun idool, een van de grootste singer-songwriters aller tijden. Dit is het op een na laatste concert in de 2019 tour.

Wanneer Melanie het podium op komt gaat er een luid gejuich op. Iedereen in de zaal weet dat hier een muzikale grootheid op het toneel staat. Een vrouw met een grootse carriere die nu vijftig jaar beslaat en waarin wereldhits als Beautiful People, Brand New Key, Nickel Song, Peace Will Come (According to Plan), Stop! I Don’t Wanna Hear It Anymore en Lay Down.

Tijdens deze tournee treedt Melanie op met haar getalenteerde zoon Beau-Jarred, die haar op gitaar ondersteunt en een fantastische gitarist is het. Hun optreden staat volledig in het licht van het fenomenale Woodstock en de lange  carrière van Melanie. Het is een ontroerend duo dat daar samen op het podium staat met Beau die zijn moeder liefdevol begeleidt.

Het wordt een bijzondere avond waarbij behalve Melanie en Beau ook zeker het publiek aan zet is. Zij bepalen welke songs er gespeeld worden en hun keus roepen ze door de zaal. Sommige songs worden gehonoreerd en andere weer niet. Met soms vergeten liedjes als Garden in the City en het magische Johnny Boy die voor het echte kippenvel zorgen. Melanie is op haar 72-jarige leeftijd nog opvallend goed bij stem en weet diep te ontroeren. Maar tijdens het concert vraagt ze tijdens de refreinen regelmatig de steun van het publiek. Zij vormen dan het koor, ter begeleiding van Melanie en Beau, wat een hele bijzondere sfeer creëert in de zaal.

Tegen het eind wanneer het magistrale Lay Down ten gehore wordt gebracht, beklimmen – op uitnodiging van de zangeres – verschillende fans het podium en verzorgen het achtergrondkoor. Dat zorgt voor een extra lange en speciale vertolking van dit onvergetelijke nummer, het op een na laatste van de avond. Het allerlaatste liedje is het emotionele Life Will Not Go Away.

Dan is het optreden toch echt ten einde. Melanie is duidelijk geroerd door zoveel liefde van haar Nederlandse publiek dat haar vanaf het prille begin altijd door dik en dun gesteund heeft. Na afloop stond er dan ook een lange rij fans die erg blij waren met een handtekening van Melanie op pas gekochte foto’s, cd’s en platen. Wat een prachtige avond!