Bernhard Reinke

Paradise – Bernhard Reinke

De Nederlandse gitarist en componist Bernhard Reinke heeft een lang muziekverleden achter zich. Al dertig jaar is hij actief in de jazzrock en met pop en rockmuziek tijdens zijn beginperiode met Herman Brood, Harry Muskee en Phoney And The Hardcore. Paradise betekent weer een nieuwe stap in Reinke’s lange carriere: het eerste album waarop hij zelf alle instrumenten inspeelde en ook de achtergrondzang verzorgde. De leadvocalen op Paradise worden verzorgd door Erik Hagelstein. Met zijn warme bluesstem is hij de perfecte aanvulling op het album. Het eindresultaat is een indrukwekkend stukje muziek met daarop fraaie gitaarsolo’s verwerkt in knap gecomponeerde nummers. Qua sound en vocalen doet de muziek soms denken aan vroeger werk van de formatie Steely Dan. De mooie samenzang (met meerstemmige leadvocals en backing vocals door Bernhard Reinke zelf) is een streling voor het oor. Het resulteert in een rijk gelaagd album dat soms lieflijk en laidback klinkt maar op andere momenten ook ruig en krachtig. Paradise is een cd met 14 nummers en een totale speelduur van meer dan 66 minuten. In die tijd neemt Bernhard Reinke de luisteraar mee op een uiterst gevarieerde muzikale tocht. Met zijn gitaar levert hij het ene moment een scheurend (blues) rockgeluid af en dan weer klinkt hij mooi akoestisch op de Spaanse gitaar. Toch is de finishing touch van jazzrock en fusion meestal niet ver te zoeken. ‘Paradise’ is een plaat die zeker gehoord moet worden en nieuwsgierig maakt naar de live optredens (AR). www.bernhardreinke.com