Alex Klaassen

Gewoon Opnieuw wint de Annie M.G. Schmidtprijs.

De Annie M.G. Schmidtprijs, een initiatief van het Amsterdams Kleinkunst Festival en Buma Cultuur, is toegekend aan het lied Gewoon Opnieuw van Alex Klaasen. Het lied is afkomstig uit het theaterprogramma Showponies II. De tekst werd geschreven door Jurrian van Dongen en de muziek gecomponeerd door Peter van de Witte. De Annie M.G. Schmidtprijs bekroont het beste Nederlandstalige oorspronkelijke theaterlied van het voorgaande theaterseizoen. De prijs is voor de 28e keer uitgereikt.

Alex Klaasen, Jurrian van Dongen en Peter van de Witte ontvangen een bronzen buste van Annie M.G. Schmidt, gemaakt door Frank Rosen, en een geldbedrag van 3.500 euro. Het is de tweede keer dat Alex Klaasen is genomineerd. Vorig jaar ontving hij een nominatie voor het lied Waarom mensen zingen uit Showponies I. De jury over Gewoon Opnieuw: “De Annie M.G. Schmidtprijs gaat dit jaar naar een lied waarvan de tekst iets van hoop biedt. Muzikaal op hoog peil, een fraaie doorgecomponeerde melodie; de uitvoerende is sowieso de beste zanger van allemaal.”

Het oorspronkelijke plan, om de prijs op maandag 30 maart uit te reiken in Theater Bellevue als opening van het Amsterdams Kleinkunst Festival, kon vanwege de maatregelen rondom Covid-19 helaas geen doorgang vinden. In een alternatieve opzet is op vrijdag 10 april 2020 in het NPO Radio 5 programma Volgspot de winnaar bekendgemaakt. @Buma Cultuur

Foto Mark Engelen